Ανελκυστήρες Σκάλας: Ένας ολοκληρωμένος και χρήσιμος οδηγός - 2024

Πώς να επιλέξετε τον καλύτερο ανελκυστήρα σκάλας για το σπίτι και τις ανάγκες σας

Συντάχθηκε από τον Stannah

Οι ανελκυστήρες σκάλας είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος να κάνετε το σπίτι σας ασφαλέστερο και περισσότερο προσβάσιμο. Είτε πήρατε την απόφαση να γεράσετε στο σπίτι σας, είτε κάνετε σχέδια για το μέλλον, είτε ανακάμπτετε από κάποιον τραυματισμό, ο ανελκυστήρας σκάλας προσφέρει πρόσβαση και ανεξαρτησία στο σπίτι σας σε προσιτή τιμή. Μάθετε για τους τύπους των ανελκυστήρων που υπάρχουν, τα οφέλη, τις εγκαταστάσεις, τις εγγυήσεις και τον τρόπο αγοράς τους στον ολοκληρωμένο μας οδηγό για αγοραστές ανελκυστήρων σκάλας.

Πίνακας περιεχομένων:

 

Σχετικά με τους ανελκυστήρες σκάλας

Μία εισαγωγή στους ανελκυστήρες σκάλας

Τι είναι ο ανελκυστήρας σκάλας;

Ο ανελκυστήρας σκάλας είναι ένας απλός εξοπλισμός προσβασιμότητας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει άτομα με προβλήματα κινητικότητας να ανεβοκατεβαίνουν με ασφάλεια τη σκάλα τους. Αποτελείται από ένα ηλεκτροκίνητο κάθισμα που ανεβοκατεβαίνει κατά μήκος μιας σταθερής ράγας και μπορεί να προσαρμόζεται σε διάφορους τύπους σκάλας, ακόμα και σε σκάλες με στροφές ή εξωτερικές σκάλες.

Οι ανελκυστήρες σκάλας περιλαμβάνουν επίσης μια σειρά χαρακτηριστικών ευκολίας και ασφάλειας που σας επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα σκάλας σας με πολύ μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια. Ενώ ο βασικός σχεδιασμός παραμένει βασικά ο ίδιος, είναι τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά και η ποιότητα της υπηρεσίας που σας παρέχουμε που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από άλλες εταιρείες ανελκυστήρων σκάλας. Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στους ανελκυστήρες σκάλας και στον τρόπο λειτουργίας τους.

Στο βίντεο αυτό θα δείτε έναν ανελκυστήρα σκάλας Stannah να ανεβαίνει μια σκάλα.

Διαστάσεις ανελκυστήρα σκάλας

Μία ερώτηση που κάνουμε συνήθως πριν αγοράσουμε έναν ανελκυστήρα σκάλας είναι εάν θα χωρέσει σε μια συγκεκριμένη σκάλα. Έτσι, το πρώτο βήμα στη διαδικασία αγοράς μας είναι να σας επισκεφτεί ο ειδικός σύμβουλος ανελκυστήρων σκάλας της Stannah στο σπίτι σας, για να σας γνωρίσει, να κατανοήσει τις ανάγκες σας και να μετρήσει τη σκάλα σας. Και όλα αυτά χωρίς καμία επιβάρυνση. Ωστόσο, εάν ενδιαφέρεστε να μάθετε για τις τεχνικές προδιαγραφές των ανελκυστήρων σκάλας μας, μπορείτε να ελέγξετε κάθε λεπτομέρεια – όπως το ύψος, το πλάτος, το βάθος και το μήκος των ραγών – στη σελίδα Διαστάσεις ανελκυστήρα σκάλας.

Πώς λειτουργεί ένας ανελκυστήρας σκάλας

Ηλεκτρικοί ανελκυστήρες σκάλας

Οι ανελκυστήρες σκάλας χρησιμοποιούν ένα μπαταριοκίνητο σύστημα οδοντωτού τροχού και οδοντωτής τροχιάς που τροφοδοτείται ανελλιπώς από μια κοντινή πρίζα στο επάνω ή κάτω μέρος της σκάλας. Αυτό επιτρέπει στον ανελκυστήρα να ανεβοκατεβάζει το ονομαστικό του φορτίο, ενώ ο ρυθμιστής υπερβολικής ταχύτητας και το σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης διασφαλίζουν ότι ο ανελκυστήρας σκάλας δεν θα κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα από όσο πρέπει (οι περισσότεροι ανελκυστήρες σκάλας καλύπτουν περίπου 0,09 μέτρα / δευτερόλεπτο).

Μπαταρίες

Η κεντρική παροχή ρεύματος, που τροφοδοτείται από την ηλεκτρική πρίζα, διατηρεί τις μπαταρίες πλήρως φορτισμένες, ώστε να μπορείτε να χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα σκάλας σας όποτε θέλετε. Ωστόσο, ο ανελκυστήρας σκάλας δεν χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος και η ελάχιστη παραγόμενη ηλεκτρική ενέργειά του σημαίνει ότι δεν θα έχετε αργότερα εκπλήξεις στο λογαριασμό του ηλεκτρικού σας ρεύματος. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους  ενεργειακά αποδοτικούς ανελκυστήρες της Stannah εδώ.

Διακοπή ρεύματος

Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, οι μπαταρίες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον ανελκυστήρα σκάλας σας για περίπου 20 ακόμα διαδρομές μετ’ επιστροφής. Μπορείτε επιπλέον να εξοικονομήσετε περισσότερη μπαταρία απενεργοποιώντας το διακόπτη απομόνωσης όταν δεν χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα σκάλας. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνετε μόνο κατά τη διάρκεια μιας διακοπής ρεύματος. Τον υπόλοιπο καιρό ο ανελκυστήρας σκάλας σας θα πρέπει να παραμένει συνεχώς ενεργοποιημένος.

Αντικαθιστώντας τις μπαταρίες

Οι μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας διαρκούν από 1 έως 5 έτη, ανάλογα με τη χρήση που του κάνετε και το πόσο συχνά παραμένει αποφορτισμένος. Όταν έρθει η ώρα να τις αντικαταστήσετε, ένας επαγγελματίας τεχνικός (ιδανικά κάποιος αντιπρόσωπος του κατασκευαστή ή άλλος εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος) θα τις αντικαταστήσει για λογαριασμό σας. Δυστυχώς, δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε από μόνοι σας, γιατί οι βιομηχανικές αυτές μπαταρίες είναι αποθηκευμένες στο σώμα του ανελκυστήρα σκάλας και απαιτούν τεχνική κατάρτιση για να τις εγκαταστήσετε. Ωστόσο, οι μπαταρίες των ανελκυστήρων σκάλας καλύπτονται συνήθως από μια αρχική εγγύηση ή κάποιο εκτεταμένο πρόγραμμα εξυπηρέτησης.

Δυνατότητα μέγιστου βάρους φορτίου

Η δυνατότητα μέγιστου βάρους φορτίου  του ανελκυστήρα σκάλας εξαρτάται από τον τύπο της σκάλας σας και το μοντέλο που θα χρειαστείτε για το σπίτι σας. Οι ανελκυστήρες για ευθείες σκάλες μπορούν να μεταφέρουν βαρύτερα φορτία από τους ανελκυστήρες για σκάλες με στροφές. Οι τελευταίοι κινούνται σε διαφορετική ράγα που πρέπει να προσαρμόζεται στις στροφές και τις κλίσεις της σκάλας σας. Σε γενικές γραμμές, η δυνατότητα μέγιστου βάρους φορτίου κυμαίνεται από 130kg έως 160kg για ευθείες σκάλες και από 120kg έως 135kg για σκάλες με στροφές.

Τύποι ανελκυστήρων σκάλας

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ανελκυστήρων σκάλας: για ευθείες σκάλες, για σκάλες με στροφές και για εξωτερικές σκάλες. Κάθε ένας από αυτούς έχει σχεδιαστεί για να προσαρμόζεται σε έναν διαφορετικό τύπο σκάλας και διαθέτει το δικό του σύνολο χαρακτηριστικών και πλεονεκτημάτων. Ας ρίξουμε μια ματιά στους διαφορετικούς τύπους ανελκυστήρων σκάλας, για να αποφασίσετε ποιος είναι ο καλύτερος για εσάς.

Ανελκυστήρες σκάλας για ευθείες σκάλες

Οι ανελκυστήρες σκάλας για ευθείες σκάλες είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι ανελκυστήρων σκάλας, καθώς είναι σχεδιασμένοι για απλές, ευθείες σκάλες. Έχουν, συνήθως, από 12 έως 16 σκαλοπάτια, αλλά κάθε σπίτι είναι διαφορετικό και, ως εκ τούτου, είναι δυνατό να εγκατασταθεί ανελκυστήρας σε ευθεία σκάλα που φτάνει τα 12 μέτρα στο ύψος! Ευτυχώς, οι περισσότερες σκάλες δεν έχουν τόσο μεγάλο ύψος και οι ευθείες ράγες μπορούν να κοπούν στο ακριβές μήκος που χρειάζεστε, πράγμα που καθιστά τους ανελκυστήρες σκάλας για ευθείες σκάλες περισσότερο προσαρμόσιμους από άλλους τύπους ανελκυστήρων σκάλας.

Και επειδή η ράγα μπορεί να κοπεί για να προσαρμοστεί σε μικρότερες σκάλες, μπορείτε να μεταπωλήσετε ή να δωρίσετε τον ανελκυστήρα σκάλας σας ή ακόμα και να τον πάρετε μαζί σας εάν αποφασίσετε να μετακομίσετε. Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό δεν αποτελεί εγγύηση ότι η νέα σκάλα θα είναι αρκετά μεγάλη για τον ανελκυστήρα σκάλας σας, ενώ εάν η σκάλα είναι αρκετά μεγαλύτερη από την προηγούμενη, η ράγα δεν θα μπορεί να προεκταθεί περισσότερο.

Ανελκυστήρες σκάλας για σκάλες με στροφές

Οι σκάλες με στροφές είναι πιο περίπλοκη υπόθεση από τις ευθείες σκάλες. Ευτυχώς, οι, ανελκυστήρες σκάλας για σκάλες με στροφές έχουν κατασκευαστεί για να χειρίζονται τις στροφές και τις κλίσεις σχεδόν κάθε σκάλας. Συνήθως, υπάρχουν δύο τύποι ανελκυστήρων σκάλας για σκάλες με στροφές: τα εξατομικευμένα «κατά παραγγελία» μοντέλα και οι αρθρωτοί ανελκυστήρες σκάλας.

Κατά παραγγελία ανελκυστήρες σκάλας για σκάλες με στροφές

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, οι κατά παραγγελία ανελκυστήρες σκάλας για σκάλες με στροφές κατασκευάζονται ειδικά για τη σκάλα σας. Αφού μετρήσουμε τις σκάλες σας κατά τη διάρκεια μιας δωρεάν επίσκεψης στο σπίτι σας, οι επαγγελματίες ανελκυστήρων σκάλας θα σχεδιάσουν μια κατά παραγγελία ράγα με καμπύλη η οποία θα κατασκευαστεί από το μηδέν για να εφαρμόζεται απόλυτα στις σκάλες σας. Οι κατά παραγγελία ράγες χρειάζονται λίγο χρόνο για να κατασκευαστούν, όμως η άριστη εφαρμογή και η ομαλότητα της διαδρομής που σας προσφέρουν είναι ασύγκριτες.

Αρθρωτοί ανελκυστήρες σκάλας

Εναλλακτικά, είναι δυνατό να συναρμολογηθεί μία ράγα ανελκυστήρα σκάλας από ένα υπάρχον σύνολο τμημάτων. Οι αρθρωτοί ανελκυστήρες σκάλας μπορούν να στηθούν γρήγορα με κομμάτια που έχουμε ήδη στο απόθεμα, είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση δεν θα έχει τέλεια εφαρμογή και στη διαδρομή του ανεβοκατεβάσματος μπορεί να σας κουνάει λίγο. Ωστόσο, κάποιοι χρήστες μπορεί να έχουν ανάγκη από μία ταχύτερη εγκατάσταση ή απλά να προτιμούν τον αρθρωτό σχεδιασμό. Το σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι έχετε επιλογές!

Ανελκυστήρες σκάλας για εξωτερικές σκάλες

Οι ανελκυστήρες σκάλας για εξωτερικές σκάλες είναι ακριβώς αυτό που ακούτε: ανελκυστήρες σκάλας που έχουν σχεδιαστεί για εξωτερικές σκάλες. Προσφέρουν πρόσβαση σε αυλές, κήπους, ακόμη και εισόδους γκαράζ. Αυτά τα μοντέλα είναι κατασκευασμένα για να αντέχουν σε σκληρές καιρικές συνθήκες, όπως η υπερβολική ζέστη και το κρύο.

Οι ανελκυστήρες σκάλας για εξωτερικές σκάλες διαθέτουν ανθεκτικές μεταλλικές ράγες και στιβαρά πλαστικά καθίσματα για να μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε καιρικό στοιχείο, από τη ζέστη του ηλίου έως το κρύο του χειμώνα. Χάρη στο προστατευτικό κάλυμμα και το κλειστό σύστημα ραγών τους, οι ανελκυστήρες σκάλας για εξωτερικές σκάλες μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις καιρικές συνθήκες. Εάν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε έναν ανελκυστήρα για εξωτερικές σκάλες, ζητήστε να μάθετε περισσότερα για τις ρυθμίσεις προσγείωσης και το σύστημα κλειδώματος για να μπορείτε να αποθηκεύετε τον ανελκυστήρα σκάλας σας με ασφάλεια.

Ανακαινισμένοι ανελκυστήρες σκάλας

Επειδή οι ανακαινισμένοι ανελκυστήρες σκάλας ανήκαν κάποτε σε κάποιον άλλο χρήστη, είναι απαραίτητο να βεβαιωθείτε πρώτα από όλα ότι συνεργάζεστε με μια αξιόπιστη εταιρεία. Η αγορά ενός μεταχειρισμένου ανελκυστήρα σκάλας στο διαδίκτυο ή την τοπική υπαίθρια αγορά σας δεν έρχεται με εγγυήσεις. Εάν όμως συνεργαστείτε με έναν κορυφαίο κατασκευαστή ή αξιόπιστο αντιπρόσωπο ανελκυστήρων σκάλας θα αποκτήσετε ένα λειτουργικό ανελκυστήρα σκάλας που θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τα προσεχή χρόνια. Οι καλύτερες εταιρείες ανελκυστήρων σκάλας προσφέρουν εγγυήσεις και πακέτα εξυπηρέτησης για τους ανακαινισμένους ανελκυστήρες σκάλας τους. Μη διστάσετε λοιπόν να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν ενδιαφέρεστε για έναν ανακαινισμένο ανελκυστήρα σκάλας.

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν ανελκυστήρα σκάλας;

Τα ηλικιωμένα άτομα είναι η ομάδα των ανθρώπων που σχετίζεται συχνότερα με τους ανελκυστήρες σκάλας. Δικαιολογημένα λοιπόν, αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών ανελκυστήρων σκάλας. Όσο γερνάμε η κινητικότητά μας αρχίζει να μειώνεται και καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι που θέλουν να γεράσουν στο σπίτι τους, οι ανελκυστήρες σκάλας προσφέρουν μια ελκυστική εναλλακτική λύση στη μετακόμιση ή την αναδιαμόρφωση των χώρων του σπιτιού. Για πολλούς ηλικιωμένους, «το σπίτι τους είναι το κάστρο τους». Κάποιοι μάλιστα έχουν ζήσει στο σπίτι τους δεκαετίες ολόκληρες και η προοπτική του να τα μαζέψουν και να μετακομίσουν κάπου αλλού τους γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα. Οι ανελκυστήρες σκάλας δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να γεράσουν στο σπίτι τους και χάρη στην εύχρηστη λειτουργικότητα και τον εργονομικό σχεδιασμό τους, οι ηλικιωμένοι μπορούν πλέον να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής διοχετεύοντας την ενέργειά τους σε πράγμα που τους ενδιαφέρουν πραγματικά.

Ηλικιωμένα άτομα

Τα ηλικιωμένα άτομα είναι η ομάδα των ανθρώπων που σχετίζεται συχνότερα με τους ανελκυστήρες σκάλας. Δικαιολογημένα λοιπόν, αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών ανελκυστήρων σκάλας. Όσο γερνάμε η κινητικότητά μας αρχίζει να μειώνεται και καθώς υπάρχουν τόσοι πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι που θέλουν να γεράσουν στο σπίτι τους, οι ανελκυστήρες σκάλας προσφέρουν μια ελκυστική εναλλακτική λύση στη μετακόμιση ή την αναδιαμόρφωση των χώρων του σπιτιού. Για πολλούς ηλικιωμένους, «το σπίτι τους είναι το κάστρο τους». Κάποιοι μάλιστα έχουν ζήσει στο σπίτι τους δεκαετίες ολόκληρες και η προοπτική του να τα μαζέψουν και να μετακομίσουν κάπου αλλού τους γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα. Οι ανελκυστήρες σκάλας δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα αυτά να γεράσουν στο σπίτι τους και χάρη στην εύχρηστη λειτουργικότητα και τον εργονομικό σχεδιασμό τους, οι ηλικιωμένοι μπορούν πλέον να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής διοχετεύοντας την ενέργειά τους σε πράγμα που τους ενδιαφέρουν πραγματικά.

Άτομα με περιορισμένη κινητικότητα

Βεβαίως, δεν χρειάζεται να είστε ηλικιωμένο άτομο για να χρησιμοποιήσετε έναν ανελκυστήρα σκάλας. Οποιοδήποτε άτομο με περιορισμένη κινητικότητα μπορεί να ωφεληθεί. Οι ανελκυστήρες σκάλας βοηθούν άτομα με χρόνιες παθήσεις και εκφυλιστικούς τραυματισμούς και προσφέρουν ανακούφιση κατά τη διάρκεια μιας προσωρινής ανάκαμψης από χειρουργική επέμβαση. Το σημαντικότερο από όλα είναι να μπορείτε να κάθεστε και να σηκώνεστε από το κάθισμα με ασφάλεια. Ακόμα και αν δυσκολεύεστε να καθίσετε με τα γόνατά σας λυγισμένα στις 90 μοίρες, υπάρχουν μοντέλα ανελκυστήρων σκάλας, για κάθε ανάγκη, όπου μπορείτε να στέκεστε όρθιοι ή να γέρνετε ελαφρώς.

Χρήστες αναπηρικής πολυθρόνας

Όσοι ζουν με μόνιμες αναπηρίες ή χρησιμοποιούν αναπηρικό καροτσάκι μπορεί να δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν έναν ανελκυστήρα σκάλας. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Ο ανελκυστήρας σκάλας δεν είναι ανυψωτική πλατφόρμα και δεν μπορεί να μεταφέρει ένα αναπηρικό καροτσάκι στον επάνω όροφο. Οι χρήστες αναπηρικής πολυθρόνας που θέλουν να χρησιμοποιήσουν έναν ανελκυστήρα σκάλας θα πρέπει να προνοούν ώστε να υπάρχει πάντα κάποιο αναπηρικό καροτσάκι να τους περιμένει στο πάνω και κάτω μέρος της σκάλας. Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να μεταφέρουν τον εαυτό τους από το αναπηρικό καροτσάκι στο κάθισμα του ανελκυστήρα σκάλας και πίσω. Αυτό μπορεί να γίνεται με βοήθεια, αλλά είναι προτιμότερο να μπορεί ο χρήστης να εκτελεί αυτή την κίνηση μόνος του. Η κινητικότητα διαφέρει από άτομο σε άτομο και ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν ο ανελκυστήρας σκάλας θα σας ωφελήσει είναι να επισκεφτείτε έναν τοπικό εκθεσιακό χώρο και να το διαπιστώσετε από μόνοι σας.

Κατοικίδια ζώα

Αν και οι ανελκυστήρες σκάλας έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μεταφέρουν ανθρώπους, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορεί να ωφεληθεί το κατοικίδιό σας από μία βόλτα! Γάτες και σκύλοι μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν τη σκάλα μαζί σας καθισμένοι στο υποπόδιο του ανελκυστήρα σκάλας σας. Εναλλακτικά, ο ηλικιωμένος σκύλος σας μπορεί να εξοικονομεί ενέργεια καθισμένος στο άνετο κάθισμα του ανελκυστήρα σκάλα σας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κρατικοί και τοπικοί νόμοι δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε οποιεσδήποτε μετατροπές στον ανελκυστήρα σκάλας προς όφελος των κατοικίδιων ζώων, που σημαίνει ότι θα πρέπει να βοηθάτε εσείς το κατοικίδιο ζώο σας να κάθεται και να σηκώνεται από το κάθισμα. Ωστόσο, τα κατοικίδια ζώα είναι μέρος της οικογένειας και σε ποιον σκύλο δεν αρέσουν οι βόλτες;

Χαρακτηριστικά και επιλογές

Χαρακτηριστικά και επιλογές ασφαλείας

Πέρα από τα βασικά χαρακτηριστικά, ορισμένοι ανελκυστήρες σκάλας διαθέτουν επιπλέον επιλογές που τους κάνουν ακόμα πιο ασφαλείς και εύχρηστους στη χρήση.

Αισθητήρες ασφαλείας

Σχεδόν όλοι οι ανελκυστήρες σκάλας στην αγορά είναι εξοπλισμένοι με αισθητήρες ασφαλείας στο κάτω μέρος του υποποδίου και στις πλευρές της ηλεκτροκίνητης μηχανής. Αυτό εξασφαλίζει ότι ο ανελκυστήρας σκάλας σας θα σταματάει άμεσα και ομαλά αν συναντήσει κάποιο εμπόδιο.

Αρθρωτή ράγα

Οι αρθρωτές ράγες είναι προαιρετικές για ανελκυστήρες σκάλας με περιορισμένο χώρο στο πλατύσκαλο της κάτω στάσης. Η ράγα ανυψώνεται και χαμηλώνει αυτόματα καθώς το κάθισμα ανεβoκατεβαίνει τις σκάλες, εξοικονομώντας χώρο για μια πόρτα ή διάδρομο. Έτσι η ράγα δεν κινδυνεύει να γίνει εμπόδιο ή να αποκλείσει κάποια έξοδο κινδύνου.

Αναδιπλούμενο υποπόδιο

Σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες ανελκυστήρων σκάλας διαθέτουν μοντέλα που διπλώνουν για να εξοικονομήσουν χώρο στη σκάλα, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Το κάθισμα και τα υποβραχιόνια διπλώνουν συνήθως χειροκίνητα, οι καλύτερες όμως εταιρείες προσφέρουν ηλεκτροκίνητα υποπόδια. Αυτά περιλαμβάνουν συνήθως ένα κουμπί στο υποβραχιόνιο που διπλώνει και ξεδιπλώνει το υποπόδιο διευκολύνοντας την επιβίβαση και αποβίβασή σας από το κάθισμα έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκύβετε πάνω του όταν το διπλώνετε (μια ιδιαίτερα σημαντική λεπτομέρεια όταν βρίσκεστε στο πάνω μέρος της σκάλας).

Τύποι ζωνών ασφαλείας

Οι ποιοτικές επιλογές ζωνών ασφαλείας έχουν μεγάλη σημασία για τους χρήστες ανελκυστήρων σκάλας. Αν και οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας βιομηχανικών προτύπων με «κεντρικό κούμπωμα» (παρόμοιο με τον ιμάντα ενός σακιδίου), εταιρείες, όπως η Stannah, προχωρούν πέρα και πάνω από τις συνηθισμένες απαιτήσεις. Η αναδιπλούμενη ζώνη ασφαλείας μας στερεώνεται στο υποβραχιόνιο και θα μπορείτε εύκολα να την πιάσετε και να τη δέσετε ακόμα και αν τα χέρια σας υποφέρουν από αρθρίτιδα. Η ζώνη ασφαλείας «ακινητοποίησης» (immobilizer) εμποδίζει τη λειτουργία του καθίσματος μέχρι να ενεργοποιηθεί η ζώνη ασφαλείας. Ο συνδυασμός της ζώνης υπογαστρίου-διαγώνιας ζώνης πέντε σημείων προσφέρει μεγαλύτερη συγκράτηση στους ώμους και, αν χρειαστεί, ανάμεσα στα πόδια.

Κουμπιά χειριστηρίου

Κατά μήκος του υποβραχιόνιου είναι τοποθετημένα τα κουμπιά χειριστηρίου στα οποία έχετε εύκολη πρόσβαση με το χέρι σας για να μπορείτε να χειρίζεστε τον ανελκυστήρα σκάλας. Πιέστε απαλά το κουμπί χειριστηρίου προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε να μετακινηθείτε για να ενεργοποιήσετε τον ανελκυστήρα σκάλας σας. Εάν το αφήσετε, ο ανελκυστήρας σκάλας θα σταματήσει. Το χειριστήριο χειρός είναι απαλό και εργονομικά σχεδιασμένο για εύκολο χειρισμό ακόμα και από άτομα με περιορισμένη επιδεξιότητα. Εναλλακτικά, διατίθενται μοντέλα με πηδάλιο.

Κλείδωμα χειριστηρίου

Η λειτουργία κλειδώματος χειριστηρίου εμποδίζει τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση του ανελκυστήρα σκάλας σας. Απλά αφαιρέστε το κλειδί και κανένας άλλος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ανελκυστήρα σκάλας. Τοποθετήστε το κλειδί ξανά στη θέση του, όταν θέλετε να κάνετε χρήση. Εάν δεν ανησυχείτε για το ότι άλλα άτομα θα χρησιμοποιήσουν τον ανελκυστήρα σκάλας σας, αφήστε το κλειδί εντός ανά πάσα στιγμή.

Τύποι καθισμάτων

Μπορείτε να επιλέξετε από μια ευρεία σειρά καθισμάτων ανελκυστήρων σκάλας. Αν και είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα άνετο κάθισμα, είναι επίσης απαραίτητο να επιλέξετε και μια σειρά από χαρακτηριστικά που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Τα φαρδύτερα μπράτσα καθίσματος  προσφέρουν επιπλέον χώρο και μεγαλύτερη βοήθεια όταν σηκώνεστε από το κάθισμα. Μοντέλα που σας επιτρέπουν να είστε όρθιοι ή να γέρνετε ελαφρώς αποτελούν μια καλή λύση για όσους δυσκολεύονται να λυγίσουν τα γόνατά τους ή έχουν προβλήματα με την πλάτη τους. Θα μπορείτε να ανεβείτε τη σκάλα σε ημι-όρθια στάση και το υδραυλικό κάθισμα του ανελκυστήρα σκάλας σας θα κάνει την αποβίβασή σας πολύ ευκολότερη.

Εκτός από αυτά τα πρακτικά χαρακτηριστικά, πολλοί ανελκυστήρες σκάλας διαθέτουν και πολλά ενδιαφέροντα στυλ. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σε βινύλιο ή ταπετσαρία και να επιλέξετε από μια μεγάλη ποικιλία αποχρώσεων. Ορισμένοι ανελκυστήρες σκάλας διαθέτουν και επένδυση ανοιχτόχρωμου ή σκουρόχρωμου ξύλου. Αφού βρείτε το κάθισμα που ανταπεξέρχεται στις ανάγκες σας, επιλέξτε και το στυλ που εναρμονίζεται με το σπίτι σας!

 

Τιμές και διαδικασία αγοράς

Τιμές και διαδικασία αγοράς

Τιμές ανελκυστήρων σκάλας

Αν και ο ανελκυστήρας σκάλας αποτελεί πολύ φθηνότερη επιλογή από τη μετακόμιση, την αναδιαμόρφωση του σπιτιού σας ή τη διαμονή σε εγκατάσταση υποβοηθούμενης διαβίωσης, η τιμή του ανελκυστήρα σκάλας και το κόστος εγκατάστασής του πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Το κόστος ενός ανελκυστήρα σκάλας καθορίζεται από το σχήμα της σκάλας σας και το σύνολο των επιλογών που χρειάζεστε. Οι επιλογές αυτές περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά όπως η αρθρωτή ράγα για σκάλες με διάδρομο ή πόρτα στο κάτω μέρος της σκάλας ή το ηλεκτροκίνητο περιστρεφόμενο κάθισμα, που βοηθάει τον χρήστη να περιστρέφεται με ευκολία στο πάνω μέρος του πλατύσκαλου. Είναι σημαντικό λοιπόν να μιλήσετε με κάποιον επαγγελματία για να λάβετε μια σωστή τιμολόγηση. Εν τω μεταξύ, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε κάποιες ενδεικτικές τιμές ανελκυστήρων σκάλας για να κάνετε μία αρχή.

Πώς να αγοράσετε έναν ανελκυστήρα σκάλας

H αγορά ενός ανελκυστήρα σκάλας είναι πολύ εύκολη υπόθεση και αυτό αποτελεί έκπληξη για πολλούς. Και όμως, οι περισσότερες σκάλες είναι κατάλληλες για την εγκατάσταση ενός ανελκυστήρα σκάλας. Μπορείτε επίσης να μας κάνετε οποιεσδήποτε άλλες ερωτήσεις θέλετε κατά τη διάρκεια της δωρεάν επίσκεψης στο σπίτι σας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, θα γίνουν μετρήσεις και επιλογές για να σας δοθεί ή τελική τιμή. Μόλις νιώσετε έτοιμοι, η τοπική ομάδα μας θα σας επισκεφτεί για να εγκαταστήσει τον ανελκυστήρας σκάλας σας. Τίποτα δεν θα μπορούσε να ήταν  ευκολότερο.

Αξιολόγηση

Είτε κάνατε την έρευνά σας στο διαδίκτυο είτε μιλήσατε σε κάποιον στο τηλέφωνο, το επόμενο βήμα θα είναι να σας επισκεφτούμε για μία δωρεάν αξιολόγηση της σκάλας σας στο σπίτι σας. Ο εξειδικευμένος σύμβουλος θα σας επισκεφτεί για να ελέγξει τις σκάλες σας και να προσδιορίσει τον κατάλληλο ανελκυστήρα σκάλας για εσάς. Θα μιλήσει μαζί σας για να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες σας και το σύνολο των χαρακτηριστικών που θα χρειαστείτε. Μπορεί για παράδειγμα να τοποθετήσει το χειριστήριο στην δεξιά πλευρά αντί για την αριστερή ή να εγκαταστήσει ένα ηλεκτροκίνητο σύστημα περιστροφής που να κάνει την περιστροφή στην κορυφή της σκάλας ευκολότερη, εάν η μία πλευρά του σώματός σας είναι ασθενέστερη από την άλλη. Οι χρήστες επικεντρώνονται συνήθως στο πρόβλημα της σκάλας, είναι όμως εξίσου σημαντικό να μπορούν να χειρίζονται και τον ανελκυστήρα σκάλας χωρίς προβλήματα.

Μέτρηση σκάλας

Αφού ο εξειδικευμένος σύμβουλός μας αποκτήσει μια σαφέστερη ιδέα των αναγκών σας, θα αρχίσει να μετράει τη σκάλα σας. Θα προσδιορίσει τον τύπο της ράγας που χρειάζεται (ευθεία ή καμπύλη), εάν η σκάλα σας είναι αρκετά φαρδιά, εάν αφήνει αρκετό χώρο για το κεφάλι και θα σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα τελειώνει η ράγα στο πάνω και στο κάτω μέρος της σκάλας. Θα διαπιστώσει επίσης ποια πλευρά της σκάλας είναι καλύτερη για την εγκατάσταση καθώς και εάν χρειάζεται να ληφθούν υπόψη ή και να αφαιρεθούν τυχόν εμπόδια, κατά το σχεδιασμό του ανελκυστήρα σκάλας, όπως, π.χ.  η κουπαστή ή κάποια πόρτα στην κορυφή της σκάλας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το κομμάτι, θα λάβετε την τελική τιμή, με μερικές εναλλακτικές για να κάνετε την επιλογή σας.

Εγκατάσταση

Μόλις νιώσετε έτοιμοι, μπορείτε να προγραμματίσετε την εγκατάσταση του ανελκυστήρα σκάλας σας με το τοπικό γραφείο της εταιρείας μας. Θα σας επισκεφτεί ένας επαγγελματίας τεχνικός, σε μια κατάλληλη για εσάς στιγμή, για να εγκαταστήσει τον ανελκυστήρα σκάλας με τις προδιαγραφές που συμφωνήσατε κατά την αρχική επίσκεψη. Θα αφιερώσει όσο χρόνο χρειάζεται για να σιγουρευτεί ότι όλα γίνονται με μεγάλη προσοχή και θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε εκείνη τη στιγμή. Η διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 3 με 4 ώρες, ανάλογα με τον τύπο του ανελκυστήρα σκάλας που χρειάζεστε. Αφού εγκαταστήσει και ελέγξει προσεκτικά τον ανελκυστήρα σκάλας σας, ο τεχνικός θα σας υποδείξει πώς θα τον χρησιμοποιείτε  και θα σας αφήσει έναν οδηγό χρήστη και έναν αριθμό επικοινωνίας σε περίπτωση που έχετε επιπλέον ερωτήσεις. Δεν θα κάνουμε οποιεσδήποτε επεμβάσεις η βαριές οικοδομικές εργασίες στον τοίχο σας. Πρόκειται για μία απλή και καθαρή λύση.

Συμβουλές για την επιλογή του σωστού ανελκυστήρα σκάλας

Ο κατάλληλος ανελκυστήρα σκάλας πρέπει να προσφέρει την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής. Συχνά, η φθηνότερη επιλογή δεν είναι και η καλύτερη. Ούτε όμως και ένα ακριβό μοντέλο είναι απαραίτητα καλύτερο. Παρακάτω θα βρείτε μια σειρά από σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας προκειμένου να επιτύχετε την τέλεια ισορροπία ανάμεσα στις ανάγκες και τον προϋπολογισμό σας.

 • Σκεφτείτε πόσο καιρό θέλετε να ζήσετε στο σπίτι σας. Εάν ανακάμπτετε από κάποιο προσωρινό τραύμα, η ενοικίαση ενός ανελκυστήρα σκάλας μπορεί να αποτελεί μια καλή προσωρινή λύση. Εάν όμως σχεδιάζετε να ζήσετε στο σπίτι σας για περισσότερο από 18 μήνες, τότε θα ήταν καλύτερο να αγοράσετε τον ανελκυστήρα σκάλας σας.
 • Εξετάστε την πιθανότητα ότι μπορεί να αλλάξει το επίπεδο κινητικότητάς σας. Πολλά άτομα έχουν στο νου τους το τρέχον επίπεδο κινητικότητάς τους όταν σκέφτονται εάν θα πρέπει να αγοράσουν ανελκυστήρα σκάλας ή όχι. Δυστυχώς όμως, αυτό μπορεί να αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου. Βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε έναν ανελκυστήρα σκάλας που προσαρμόζεται στις ανάγκες σας καθώς αυτές μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Εάν, για παράδειγμα, δυσκολεύεστε, επί του παρόντος, να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα σκάλας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το πρόβλημα μπορεί να οξυνθεί στο μέλλον.
 • Καθορίστε την αξία του πλήρους πακέτου. Πολλοί αντιπρόσωποι προσφέρουν δελεαστικές τιμές στο διαδίκτυο, ωστόσο δεν προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε έναν ανελκυστήρα σκάλας που σας παραδόθηκε στο κουτί του στην πόρτα σας και σε μια ασφαλή, επαγγελματική εγκατάσταση με πολυετή εγγύηση. Όταν επιλέγετε ανελκυστήρα σκάλας (και εταιρεία ανελκυστήρα σκάλας) είναι απαραίτητο να εξετάσετε την μακροπρόθεσμη αξία της επιλογής σας. Αν και τα προκαταβολικά έξοδα παίζουν και αυτά σημαντικό ρόλο, η ερώτηση που θα πρέπει να κάνετε ανελλιπώς είναι : «Τι κερδίζω μακροπρόθεσμα;» Και η απάντηση, ανεξάρτητα από το ποιους θεωρείτε εσείς σημαντικούς παράγοντες, θα πρέπει να περιλαμβάνει την «ανεξαρτησία» και την «ψυχική ηρεμία».

Πού να αγοράσετε τον ανελκυστήρα σκάλας σας

Η Stannah είναι ένας αναγνωρισμένος παγκόσμιος ηγέτης  στο χώρο των ανελκυστήρων σκάλας. Έχουμε βοηθήσει πάνω από 750.000 άτομα παγκοσμίως να ανακτήσουν την ανεξαρτησία τους και τα προϊόντα μας και η υπηρεσία εξυπηρέτησης πελατών μας δεν συγκρίνονται με καμίας άλλης εταιρείας. Κατασκευάζουμε ανελκυστήρες σκάλας εδώ και περισσότερα από 45 χρόνια, συνεχίζοντας καθημερινά να βελτιώνουμε τα προϊόντα μας . Από τους καινοτόμους μηχανικούς μας μέχρι το έμπειρο προσωπικό πωλήσεων και τους εξειδικευμένους επαγγελματίες εγκατάστασής μας, η ομάδα Stannah κάνει όλη τη διαφορά.

Τοπική υπηρεσία ανελκυστήρων σκάλας

Η Stannah και ο αξιόπιστος αντιπρόσωπός μας στην Έλλαδα – Draculis. – προσφέρουν υπηρεσίες εγκατάστασης ανελκυστήρων σκάλας σε ολόκληρη τη χώρα. Όπου και να μένετε λοιπόν, οι ανελκυστήρες Stannah σας εξασφαλίζουν μια ασφαλέστερη ζωή στο σπίτι σας. Είτε συνεργαστείτε απευθείας μαζί μας είτε με έναν από τους έμπιστους αντιπροσώπους μας, μπορείτε να αναμένετε:

 • Ειλικρίνεια και επαγγελματική εξυπηρέτηση
 • Επαγγελματική εγκατάσταση και μετέπειτα φροντίδα
 • Έναν ανελκυστήρα σκάλας στον οποίο μπορείτε να βασίζεστε
 • Μια εταιρεία την οποία μπορείτε να εμπιστεύεστε
 • Μεγαλύτερη ανεξαρτησία στο σπίτι

Εγκατάσταση και συντήρηση

Εγγυήσεις ανελκυστήρων σκάλας

Οι εγγυήσεις των ανελκυστήρων σκάλας αποτελούνται από διαφορετικά επίπεδα κάλυψης. Τα βασικά στοιχεία μιας εγγύησης ανελκυστήρα σκάλας περιλαμβάνουν: κάλυψη ανταλλακτικών, κάλυψη εργασίας, κάλυψη ράγας & μοτέρ/ κιβωτίου ταχυτήτων. Τυπικά, και τα τρία αυτά στοιχεία εμπεριέχονται στην αρχική περίοδο της εγγύησης. Έπειτα, η διαθεσιμότητα και η ισχύς της εγγύησης είναι θέμα της κάθε διαφορετικής εταιρείας.

Η κορυφαία εγγύηση της Stannah

Εάν συνεργαστείτε απευθείας μαζί μας, θα έχετε πρόσβαση στην   κορυφαία εγγύηση ανελκυστήρων σκάλας της Stannah. Αυτό σημαίνει 5 χρόνια κάλυψης στο μοτέρ, το κιβώτιο ταχυτήτων και τη ράγα.

Εγκατάσταση και συντήρηση ανελκυστήρα σκάλας

Ολοκληρώσατε την έρευνά σας, επιλέξατε μια εταιρεία ανελκυστήρων σκάλας, αποφασίσατε για τα χαρακτηριστικά και εξασφαλίσατε τη χρηματοδότηση. Ήρθε τώρα η ώρα να προχωρήσετε στην εγκατάσταση του ανελκυστήρα σκάλας σας! Στη Stannah, κάνουμε τη διαδικασία αυτή όσο γίνεται ευκολότερη. Αφού τοποθετήσετε την παραγγελία σας, θα προγραμματίσουμε μαζί σας μία ημερομηνία μέσω τηλεφώνου και θα λάβετε ένα τηλεφώνημα επιβεβαίωσης μία ημέρα πριν την εγκατάσταση.

Η εμπειρία εγκατάστασης Stannah

Είτε συνεργαστείτε απευθείας μαζί μας, είτε με έναν από τους αξιόπιστους συνεργάτες μας, θα επωφεληθείτε από την πλήρη εμπειρία της Stannah. Αυτό σημαίνει:

 • Εξειδικευμένοι τεχνικοί που έχουν εκπαιδευτεί διεξοδικά για να εγκαταστήσουν τον ανελκυστήρα σκάλας σας με ασφάλεια.
 • Ποιοτική εγκατάσταση, τακτοποιημένη και έγκαιρη.
 • Παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης πάνω στο προϊόν, με χρήσιμες επιδείξεις.
 • Εγχειρίδια προϊόντος και πρόσβαση σε υπηρεσία μετέπειτα φροντίδας.

Οι αντιπρόσωποί μας δεν έχουν εκπαιδευτεί μόνο για να διατηρούν τα υψηλά πρότυπα εγκατάστασης της Stannah, αλλά και για να προασπίζονται τις αξίες της εταιρείας μας. Συνεργαζόμαστε μόνο με αξιόπιστους επαγγελματίες που συμμερίζονται το όραμά μας για ποιοτικές κατασκευές, εξαιρετική εξυπηρέτηση και έντιμες πρακτικές πωλήσεων. Υπογράφουμε τα προϊόντα μας με το όνομά μας και εναποθέτουμε την εμπιστοσύνη μας στους αντιπροσώπους μας. Έτσι λοιπόν, είτε έρθετε απευθείας σε επαφή μαζί μιας είτε αγοράσετε τον ανελκυστήρα σκάλας σας Stannah από κάποιο διανομέα μας, μπορείτε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Συντήρηση μπαταρίας

Αφού κατανοήσετε τα βασικά, η συντήρηση του ανελκυστήρα σκάλας σας γίνεται απλή υπόθεση. Το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παρακολουθείτε τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του ανελκυστήρα σκάλας σας. Διασφαλίστε απλά ότι ο ανελκυστήρας σκάλας σας θα βρίσκεται πάντα σταθμευμένος σε ένα σημείο φόρτισης για να είστε σίγουροι ότι οι μπαταρίες του θα είναι πάντα φορτισμένες. Σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος, απενεργοποιήστε τον ανελκυστήρα σκάλας σας για να διατηρήσετε τις μπαταρίες μέχρι να αποκατασταθεί η τροφοδοσία ρεύματος. Για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα μπαταρίας με τον ανελκυστήρα σκάλας σας καλό είναι να κάνετε τακτικό σέρβις και ετήσιους ελέγχους συντήρησης.

Καθαρισμός

Θα πρέπει να καθαρίζετε τον ανελκυστήρα σκάλας σας κάθε λίγους μήνες. Η σκόνη, και ιδιαίτερα το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, μπορεί να συσσωρευτεί και να επηρεάσει τη λειτουργία του. Αρκεί ένα ελαφρύ σκούπισμα με μη αποξεστικό καθαριστικό. Εάν δεν νιώθετε άνετα να καθαρίσετε τον ανελκυστήρα σκάλας σας μόνοι σας, ζητήστε να σας βοηθήσει κάποιος φίλος σας, πάρτε τηλέφωνο να κανονίσετε ένα σέρβις ή προγραμματίστε έναν ετήσιο έλεγχο συντήρησης.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Για εσάς που θέλετε να μάθετε καλά τον ανελκυστήρα σκάλας σας, θα βρείτε οδηγούς για την αντιμετώπιση προβλημάτων και οδηγίες πάνω στο προϊόν στα εγχειρίδια χρήστη του ανελκυστήρα σκάλας (που παρέχονται μετά την εγκατάσταση). Οι δωρεάν αυτοί οδηγοί θα σας βοηθήσουν να μάθετε πώς λειτουργεί ο ανελκυστήρας σκάλας σας και θα σας προσφέρουν οδηγίες σε περίπτωση που έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις. Και, βεβαίως, μπορείτε και να μας τηλεφωνήσετε. Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε!

Επικοινωνήστε με την Stannah

Λοιπόν, τα καλύψαμε όλα! Μιλήσαμε για τους διαφορετικούς τύπους ανελκυστήρων σκάλας, πώς τροφοδοτούνται, ποιος μπορεί να τους χρησιμοποιήσει, τα χαρακτηριστικά άνεσης και ασφάλειάς τους, πού και πώς να τους αγοράσετε και πόσο κοστίζουν. Μιλήσαμε για την εγκατάσταση, τις εγγυήσεις και τη μετέπειτα φροντίδα τους. Τώρα, εσείς αποφασίζετε! Εάν είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα, επικοινωνήστε σήμερα με την Stannah! Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε τον κατάλληλο ανελκυστήρα σκάλας, έναν ανελκυστήρα σκάλας που θα σας επιτρέψει να ζήσετε με πλήρη ανεξαρτησία στον αγαπημένο σας χώρο για πολλά χρόνια ακόμα.