210 2841189

Καλέστε

Πόνοι στα γόνατα: μάθετε τα συμπτώματα και τα μέτρα πρόληψης

Στη Stannah γνωρίζουμε πώς ο πόνος στα γόνατα μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ρουτίνα και την ανεξαρτησία των πελατών μας. Για αυτό η πρόληψη είναι κλειδί.

Συντάχθηκε από τον Stannah στις 23-06-2020

Οι πόνοι στα γόνατα αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για τη μειωμένη κινητικότητα

Εάν έχετε νιώσει ποτέ, είτε εσείς είτε κάποιο άτομο που γνωρίζετε, σοβαρό πόνο στα γόνατα είτε από κάποιο τραυματισμό στα γόνατα είτε από οστεοαρθριτική ασθένεια ή ακόμα και από ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα γνωρίζετε πόσο προβληματικό και οδυνηρό μπορεί να είναι το περπάτημα μέχρι το σουπερμάρκετ ή πόσο δύσκολο είναι να κάνετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το να μπαίνετε και να βγαίνετε από την μπανιέρα ή να ανεβοκατεβαίνετε μία σκάλα και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Αν και ο τραυματισμός στο γόνατο μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, οι πόνοι στα γόνατα που προκαλούνται από αρθρίτιδα οδηγούν στον εκφυλισμό των αρθρώσεων.  Ορισμένες φορές, ένας τραυματισμός στο γόνατο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρη οστεοαρθρίτιδα στη συγκεκριμένη εκείνη άρθρωση του γόνατος.

Κάτι τέτοιο δεν προκαλεί έκπληξη, και όλοι μας γνωρίζουμε τουλάχιστον ένα άτομο που υποφέρει από πόνους στα γόνατα είτε από κάποιο τραυματισμό είτε από αρθρίτιδα ή οστεοπόρωση. Παρόλο που δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα σώματά μας φθείρονται με την ηλικία, αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε όλοι καταδικασμένοι.

Καθώς γερνάμε, σκεφτόμαστε τα ηλικιωμένα άτομα που γνωρίζουμε ότι πάσχουν από αρθρίτιδα και αρχίζουμε με αναρωτιόμαστε πώς μπορούν να αντεπεξέρχονται στον πόνο και τα προβλήματα κινητικότητας. Εμείς, μάλιστα, που εργαζόμαστε στη Stannah,  έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις όμορφες και εμπνευσμένες μαρτυρίες των πελατών μας. Αληθινοί ήρωες! Οι ιστορίες της ζωής τους μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ακόμη περισσότερο για το τι μπορεί να αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας, ιδιαίτερα εκείνοι που υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις των γονάτων, και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει ο πόνος αυτός στην καθημερινή τους ρουτίνα.

Γιατί όμως είμαστε τόσο επιρρεπείς σε πόνους και τραυματισμούς στα γόνατα;

Ιδού η απορία!

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Jennifer Ackerman στο περιοδικό  National Geographic , η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει να κάνει με μία στάση του σώματος που είναι γνωστή ως Downside of Upright (το μειονέκτημα της όρθιας στάσης). Με άλλα λόγια: «Μπορούμε να στεκόμαστε όρθιοι, να περπατάμε και να τρέχουμε με χάρη και αντοχή, αλλά υποφέρουμε από πόνους στα πόδια και τραυματισμούς στα γόνατα. Μπορούμε να στρέφουμε και να περιστρέφουμε τις σπονδυλικές μας στήλες και όμως, κάποια στιγμή στη ζωή μας, οι περισσότεροι από εμάς θα αποκτήσουμε προβλήματα στην πλάτη.»

«Ως άνθρωποι, παραιτηθήκαμε της σταθερότητας και της ταχύτητας. Δεν χρησιμοποιούμε πλέον τα πόδια μας για να πιάνουμε πράγματα. Αποκτήσαμε σπογγώδη οστά και εύθραυστες αρθρώσεις.» Jennifer Ackerman

Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι 100% προσαρμοσμένο για να στέκεται όρθιο.

Σε εξελικτικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι 100% προσαρμοσμένο για να στέκεται όρθιο.

Συνεχίστε λοιπόν να διαβάζετε αυτό το  άρθρο, είτε από περιέργεια είτε γιατί και εσείς υποφέρετε από πόνους στα γόνατα, για να μάθετε όλα όσα θέλετε γύρω από τους πόνους στα γόνατα. Θα απαντήσουμε στα ερωτήματά σας σχετικά με τους πόνους στα γόνατα και θα σας κατατοπίσουμε σχετικά με την εκφυλιστική διαδικασία των αρθρώσεων των γονάτων. Θα σας ενημερώσουμε επίσης και για τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε.

Πίνακας περιεχομένων:

Ποια είναι η λειτουργία του γόνατος;

Τι προκαλεί τον πόνο στα γόνατα;

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας στο γόνατο;

Πώς είναι να ζει κανείς με την οστεοαρθρίτιδα;

Πώς θεραπεύονται οι φλεγμονές και η δυσκαμψία στα γόνατα;

Ανακουφίστε τα γόνατά σας με έναν ανελκυστήρα σκάλας

Η πρόληψη είναι μέριμνα

Ποια είναι η λειτουργία του γόνατος;

Σύμφωνα με το δοκίμιο της Jennifer Ackerman  «The Downside of Upright» και όπως δήλωσε ο Scott Dye, η άρθρωση των γονάτων είναι μια «όμορφα σχεδιασμένη δομή 360 εκατομμυρίων ετών που αποσκοπεί στο να μεταφέρει φορτίο από άκρο σε άκρο». Ωστόσο, όταν στεκόμαστε όρθιοι υποβάλλουμε τα γόνατα, τους αστραγάλους και τα πόδια μας σε μεγαλύτερη πίεση. Μάλιστα, οι αρθρώσεις των γονάτων μας είναι από τις αρθρώσεις εκείνες που διατρέχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα τραυματισμού στο ανθρώπινο σώμα και μπορούν να φτάσουν να κοστίζουν έως και ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι ιατρικές διαδικασίες που αφορούν στα γόνατα ανέρχονται συνολικά σε ένα εκατομμύριο δολάρια ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Αυτό μπορεί να ακούγεται ιδιαίτερα τρομακτικό για όσους αντιμετωπίζουν πόνους στα γόνατα ή ανησυχούν για τα αγαπημένα τους άτομα και δικαιολογημένα: ο πόνος ή ο τραυματισμός στα γόνατα μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό της κινητικότητας γιατί σκοπός των γονάτων είναι να παρέχουν σταθερότητα και ευελιξία στο σώμα. Επιτρέπουν επίσης στα πόδια να κάμπτονται και να ισιώνουν. Είναι απαραίτητο λοιπόν να έχουμε ευελιξία και σταθερότητα εάν θέλουμε να στεκόμαστε όρθιοι, να περπατάμε, να τρέχουμε, να γονατίζουμε, να πηδάμε ή να κάνουμε στροφές και να ζούμε μια φυσιολογική ζωή.

Και επειδή τα γόνατα δεν λειτουργούν από μόνα τους, υπάρχουν και άλλα μέρη του σώματος που βοηθούν τα γόνατα να εκπληρώνουν τη λειτουργία τους, όπως:

 • Οστά
 • Χόνδροι
 • Μύες
 • Σύνδεσμοι
 • Τένοντες

Εάν οποιοδήποτε από τα αναφερθέντα μέρη του σώματος έχει υποστεί κάποια βλάβη ή τραυματισμό, προκαλείται σοβαρός πόνος και στο γόνατο.

Ενώ κάποια άτομα επικεντρώνονται στον πόνο και κατακλύονται από αρνητικά συναισθήματα, άλλοι νιώθουν την ανάγκη να ψάξουν για απαντήσεις και να μάθουν τι μπορούν να κάνουν για να νιώσουν καλύτερα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας;

Κοινοί τύποι αρθρίτιδας.

H αρθρίτιδα του γόνατος μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία συνθηκών. Ανάμεσα σε αυτές, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες:

 • Η οστεοαρθρίτιδα εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες και είναι σχεδόν καθολική. Έτσι, αργά ή γρήγορα, τα γόνατά μας αρχίζουν να καταρρέουν. Πρόκειται για μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, γνωστή και ως «εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων», η οποία προκαλεί τη φθορά και λέπτυνση της προστατευτικής στρώσης ανάμεσα στα οστά του γόνατος ή του χόνδρου. Οι παραμορφώσεις των οστών αυξάνουν τον κίνδυνο για οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο, αφού οι αρθρώσεις είναι ήδη παραμορφωμένες και ενδέχεται να περιέχουν ελαττωματικό χόνδρο.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένας κοινός τύπος αυτοάνοσης νόσου που εκδηλώνεται ως επίμονη φλεγμονώδης αρθρίτιδα. Επηρεάζει συνήθως τις αρθρώσεις συμμετρικά, πράγμα που οδηγεί σε τραυματισμούς στις αρθρώσεις και συστηματικές αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, η αρθρίτιδα του γόνατος είναι μια φλεγμονή που εμφανίζεται στην άρθρωση του γόνατος. Η φλεγμονή που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να καταστρέψει προοδευτικά τον χόνδρο και το οστό γύρω από την άρθρωση του γόνατος .

Αν και οι δύο αυτές παθολογικές καταστάσεις έχουν να κάνουν με διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας, εμφανίζουν παρόμοια χαρακτηριστικά, αλλά παρουσιάζουν διαφορετικά συμπτώματα. Ας ρίξουμε μια ματιά:

 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει τις αρθρώσεις και το περιβάλλον μυϊκό σύστημα, ενώ η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει μόνο τις αρθρώσεις.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι κληρονομική και μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια ζωής κάποιου, ενώ η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει συνήθως ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επιδεινώνεται γρήγορα και προοδευτικά, ενώ η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί βραδύτερη εκφυλιστική διαδικασία.
 • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι πιο σοβαρή από την οστεοαρθρίτιδα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο γόνατο;

Είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα στα αρχικά της στάδια και μπορεί να αναρωτιέστε: Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζω;

Τα συμπτώματα παρατηρούνται συνήθως το πρωί ή μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας. Για παράδειγμα:

 • Πρωινή δυσκαμψία των αρθρώσεων: Ενώ στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας η δυσκαμψία των αρθρώσεων του γόνατος υποχωρεί μετά από μισή ώρα, η δυσκαμψία των αρθρώσεων του γόνατος που προκαλείται από την ρευματοειδή αρθρίτιδα διαρκεί πολύ περισσότερο, για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας.
 • Ο χόνδρος στο γόνατο αρχίζει να αποσυντίθεται αφήνοντας τα οστά του γόνατος να τρίβονται το ένα με το άλλο καθώς περπατάτε.
 • Πρήζονται και συγκεντρώνονται υγρά γύρω από αρκετές αρθρώσεις ταυτόχρονα, κυρίως γύρω από τους καρπούς, τα χέρια, τα δάκτυλα και τις αρθρώσεις του γόνατος.
 • Επηρεάζονται οι ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματός σας.
 • Σχηματίζονται ρευματοειδή οζίδια (σκληρά οζίδια όγκου κάτω από το δέρμα).
 • Συνεχής κόπωση και χαμηλός πυρετός.
 • Απώλεια της όρεξης.

Αισθάνεστε δυσκαμψία και νιώθετε τα γόνατά σας πρησμένα ενώ αυξάνεται ο πόνος μετά από ασκήσεις υψηλών εντάσεων. Δεν μπορείτε πλέον να κινείτε τα γόνατά σας όπως το κάνατε στο παρελθόν.

Από την άλλη, εάν το μόνο πράγμα που αισθάνεστε κάθε φορά που σηκώνεστε είναι θορυβώδη γόνατα, αυτό ενδέχεται να είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Ακόμα και οι New York Times  έχουν αφιερώσει άρθρο σε αυτό το θέμα. Όλοι μπορεί να νιώσουν κάποια στιγμή ότι έχουν θορυβώδη γόνατα, είναι σημαντικό όμως να  μπορούμε να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ του τι αποτελεί φυσιολογικό και τι σημάδι αρθρίτιδας.

Η Stannah πήγε ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας μια άμεση σωματική εμπειρία που προσομοιώνει αρκετές αρθριτικές παθήσεις (κουστούμι προσομοίωσης για την αρθρίτιδα). Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε και να βιώσετε τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας από το να τα αισθανθείτε στο ίδιο σας το σώμα. Αυτό το ειδικά σχεδιασμένο κοστούμι αποτελείται από ιμάντες με βότσαλα που προσομοιώνουν τη δυσφορία και την αίσθηση κροταλίσματος στις αρθρώσεις σας. Όπως αποδείχτηκε, τα πιο οδυνηρά και μειονεκτούντα σημεία βρίσκονται στα γόνατα και τα χέρια.

Πώς είναι να ζει κανείς με την οστεοαρθρίτιδα;

Πώς είναι να ζει κανείς με την οστεοαρθρίτιδα;

Όσο μεγαλώνουμε, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε ότι οι αρθρώσεις μας δεν είναι πλέον τόσο ευέλικτες όσο ήταν πριν. Η γήρανση δεν αποτελεί ανώδυνη διαδικασία. Εάν δεν γνωρίζετε τι είναι η οστεοαρθρίτιδα, ίσως να θέλετε να ενημερωθείτε πρώτα για τα αίτια και τα συμπτώματά της.

Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί ακριβώς την οστεοαρθρίτιδα, αν και φαίνεται να παίζει ρόλο ο κληρονομικός παράγοντας. Είναι επίσης μία κατάσταση που επιδεινώνεται με την ηλικία. Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεαστούν από την οστεοαρθρίτιδα από ότι οι άνδρες, μετά την ηλικία των 50 ετών. Ωστόσο, τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους στην ηλικία των σαράντα και να αρχίσουν να εξελίσσονται με αργό ρυθμό.

Η συνηθέστερη πάθηση της οστεοαρθρίτιδας είναι η φθορά του χόνδρου. Ο χόνδρος καλύπτει τα άκρα των οστών και τους επιτρέπει να κινούνται απαλά το ένα έναντι του άλλου. Ωστόσο, εάν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα, ο αρθρικός χόνδρος αρχίζει να επιδεινώνεται σταδιακά και να γίνεται λεπτότερος.

Ένα υγιές γόνατο κάμπτεται και ισιώνει χωρίς πόνο, χάρη σε αυτόν το μαλακό και σπογγώδη ιστό που καλύπτει και προστατεύει τα άκρα των οστών των γόνατων. Καθώς γερνάμε, αρχίζουν να αλλοιώνονται οι χόνδροι και η τριβή των οστών προκαλεί πόνο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και προβλήματα κινητικότητας καθιστώντας δύσκολες απλές εργασίες, όπως η μεταφορά αντικειμένων ανεβοκατεβαίνοντας τις σκάλες χωρίς βοήθεια ή χωρίς τη χρήση κουπαστής.

Αν και η άσκηση δεν αποτελεί αιτία εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας,  ένας τραυματισμός που προέκυψε από υπερβολική άσκηση ή κάποιο ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθριτική πάθηση .

Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεαστούν από την οστεοαρθρίτιδα από ότι οι άνδρες, μετά την ηλικία των 50 ετών.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας:

 • Ηλικία : η ικανότητα του χόνδρου να αυτό-επουλώνεται μειώνεται με την ηλικία.
 • Κληρονομικότητα : κάποια γονίδια συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα. Τα κυρτωμένα πόδια ή στραβά γόνατα / αρθρική κόπωση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της νόσου.
 • Βάρος : όσο περισσότερο βάρος έχετε, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια κάνουν τα γόνατά σας και αυτό θα επηρεάσει τις αρθρώσεις σας.
 • Τραυματισμοί : ένας προηγούμενος τραυματισμός στο γόνατο, π.χ. κάποιος τραυματισμός κατά τη διάρκεια άθλησης, μπορεί να προκαλέσει οστεοαρθρίτιδα στο μέλλον.
 • Υπερβολική χρήση : άτομα που γονατίζουν ή σκύβουν πολύ, που σηκώνουν βαριά αντικείμενα ή περπατούν πολύ ως μέρος της δουλειάς τους είναι πιο ευάλωτα σε τραυματισμούς ή φθορά στο γόνατο. Αυτό θα τους κάνει πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας στο μέλλον.
 • Άλλες ασθένειες – για παράδειγμα, τα άτομα με λύκο και βαρελίωση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα.

Εάν αναλογιστούμε ότι η οστεοαρθρίτιδα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κανείς την πρόληψη, τόσο το καλύτερο είναι.

 Πώς θεραπεύονται οι φλεγμονές και η δυσκαμψία στα γόνατα;

Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να μετριάσουν τις φλεγμονές και τον πόνο στις αρθρώσεις. Οι πρώιμες και επιθετικές θεραπείες είναι καθοριστικές για την επιβράδυνση ή τη διακοπή της αρθρίτιδας. Εάν βρίσκεστε στα αρχικά στάδια μιας από τις παραπάνω παθήσεις, πρέπει να εστιάσετε στην πρόληψη των τραυματισμών των αρθρώσεων, χρησιμοποιώντας τις όσο το δυνατόν λιγότερο.

Εάν ο πόνος είναι αφόρητος, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως, η χρήση παυσίπονων ή στεροειδών ενέσεων στην πληγείσα περιοχή, μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση. Ωστόσο, επειδή μπορεί να υπάρξουν και παρενέργειες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις:

 • Τρίψτε αντιφλεγμονώδη κρέμα στα γόνατά σας για ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο.
 • Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας δείξει κάποιες ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε το εύρος των κινήσεών σας για να ενδυναμώσετε τους μύες γύρω από τα γόνατά σας, χωρίς να προκαλέσετε τραυματισμό.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο πόνος είναι υποφερτός αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει την καθημερινή σας ρουτίνα, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να κάνετε κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας και να επιβραδύνετε τον εκφυλισμό του χόνδρου. Ιδού τι πρέπει να κάνετε για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής:

 • Ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης : το περπάτημα, το κολύμπι και η υδρόβια γυμναστική είναι οι καλύτερες επιλογές. Θυμηθείτε να φοράτε κατάλληλα υποδήματα, τα οποία προστατεύουν τις αρθρώσεις των γονάτων σας από τους κραδασμούς ενώ περπατάτε. Ωστόσο, εάν υπάρχει κάποια φλεγμονή, συνιστάται να σταματάτε για λίγο την άσκηση.
 • Εξασκήστε τους τετρακέφαλούς σας : εξασκήστε τους τετρακέφαλούς σας κάνοντας ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουρσης Η ενδυνάμωση των μυών του ισχίου σας θα αυξήσει την ικανότητα κίνησής σας, ανακουφίζοντας τον πόνο στα γόνατα.
 • Ένας νάρθηκας μπορεί να παρέχει στήριξη σε αρθρώσεις ή οστά και να σας ανακουφίσει από τον πόνο και τη δυσφορία.
 • Πάρτε συμπληρώματα γλυκοζαμίνης για την ανακούφιση ελαφρών συμπτωμάτων. Η γλυκοζαμίνη είναι μια χημική ουσία η οποία βρίσκεται φυσικά στον χόνδρο και πιστεύεται ότι η κατάποσή της μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέου χόνδρου.
 • Διατροφή: αν και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε για αυτή την πάθηση, κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα συμπτώματα και οι φλεγμονές επιδεινώνονται με την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την άλλη, πολύς κόσμος βρίσκει ανακούφιση καταναλώνοντας προϊόντα πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 όπως ο σολομός, το τόφου και τα καρύδια. Μια μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ελαιόλαδο μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σωματική λειτουργία και ζωτικότητα.
 • Χάστε βάρος : Εάν είστε υπέρβαρος(η), η οστεοαρθρίτιδά σας μπορεί να επιδεινωθεί. Και λίγα μόνο κιλά να χάσετε, η πίεση που ασκείτε στα γόνατά σας θα μειωθεί σημαντικά. Διατηρήστε λοιπόν το βάρος σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ιδανικό σας βάρος για το ύψος και την ηλικία που έχετε.
 • Ξεκουραστείτε και ξεκουράστε τα γόνατά σας όταν σας πονάνε.
 • Βελονισμός: χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 3000 χρόνια και θεωρείται ότι ανακουφίζει τον πόνο μέσω της απελευθέρωσης νευροχημικών ουσιών, ερεθίζοντας ορισμένα τμήματα του σώματος.
 • Βιταμίνη D: Έρευνες υποστηρίζουν ότι γυναίκες από τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα από εκείνες που ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια. Η έλλειψη ήλιου μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Και η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D έχει συνδεθεί με άλλες αυτοάνοσες ασθένειες. Ωστόσο, να προσέχετε και να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό υψηλής προστασίας.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι άτομα που λαμβάνουν άμεσα θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή της οστεοαρθρίτιδας αισθάνονται γρήγορα καλύτερα και είναι πιο πιθανό να ζουν μια δραστήρια ζωή. Είναι επίσης λιγότερο πιθανό να πάσχουν από τον τύπο αρθρικής βλάβης που οδηγεί σε χειρουργική επέμβαση ή αντικατάσταση των αρθρώσεων.

Ωστόσο, εάν οι προηγούμενες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα στην κατεστραμμένη άρθρωση του γονάτου σας, προκαλώντας σας σωματική αναπηρία, η χειρουργική επέμβαση θα μπορούσε να αποτελέσει μια οριστική επιλογή. Οι συνηθέστερες 3 χειρουργικές επεμβάσεις είναι:

 • Αρθροσκόπηση: αφαίρεση των χαλαρών τμημάτων του χόνδρου για να μαλακώσει η επιφάνεια του χόνδρου. Όσο πιο προχωρημένη είναι η οστεοαρθρίτιδα, τόσο λιγότερο αποτελεσματική θα είναι η διαδικασία αυτή.
 • Οστεοτομία: γίνεται μια τομή στο οστό κοντά στο γόνατο για να μειωθεί η ένταση στο γόνατο.
 • Αντικατάσταση γόνατος: μπορεί να πρόκειται για μερική αντικατάσταση των τραυματισμένων τμημάτων ή ολική αντικατάσταση του γόνατος με αρθρική πρόθεση.

Μετά από χειρουργική επέμβαση στο γόνατο, η διαδικασία ανάκαμψης μπορεί να διαρκέσει πάνω από 12 εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, οι ασθενείς πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσιμων εβδομάδων ανάκαμψης, διότι η παραμικρή προσπάθεια ή πίεση στο γόνατο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από επιπλοκές.

Ενώ κάποια άτομα που πάσχουν από αυτές τις παθήσεις μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές στην υγεία τους, πολλά από αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποφευχθούν διατηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής και λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα που επικεντρώνονται στη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Παρόλο που η σπουδαιότητα των προληπτικών μέτρων παραμελείται συχνά, η Stannah υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης ως βασικό παράγοντα στην καθυστέρηση της ανάπτυξης αυτής της φαινομενικά αναπόφευκτης πάθησης.

Ανακουφίστε τα γόνατά σας με έναν ανελκυστήρα σκάλας

Εάν έχετε προδιάθεση για τραυματισμούς και πόνους στις αρθρώσεις των γονάτων σας, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσες δραστηριότητες ασκούν πίεση ή ένταση στις αρθρώσεις, όπως π.χ. η άρση βαρέων αντικειμένων ή η ανάβαση και κατάβαση της σκάλας μεταφέροντας βάρη. Επιπλέον, πολλοί πελάτες μας μάς έχουν πει ότι τα γόνατά τους πονάνε αφού χρησιμοποιήσουν τις σκάλες.

Γιατί πονάνε τα γόνατά μας όταν ανεβαίνουμε τις σκάλες;

 Ένα ηλικιωμένο άτομο κάθεται σε έναν ανελκυστήρα σκάλας

Τα γόνατα συχνά πονάνε όταν ανεβαίνουμε ή κατεβαίνουνε τις σκάλες. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Χάρη στις πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο, θα μπορέσετε να εντοπίσετε τον λόγο πολύ εύκολα. H επιγονατίδα αναγκάζεται να ολισθαίνει πάνω-κάτω γύρω από το μηριαίο οστό συχνότερα από ότι συνήθως. Εάν ο χόνδρος έχει φθαρεί, μπορεί να νιώσετε πόνο καθώς τα οστά τρίβονται πάνω στον χόνδρο.

Διατηρήστε λοιπόν τα γόνατα και την ενέργειά σας για πιο ευχάριστες δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να επιβραδύνετε ή ακόμα και να αντιστρέψετε τον τραυματισμό της άρθρωσης των γονάτων σας.

Οι συσκευές κινητικότητας, π.χ. τα μπαστούνια, τα κατάλληλα υποδήματα και οι ανελκυστήρες σκάλας έχουν μέτρια οφέλη αλλά προσφέρουν ανακούφιση καθώς τα γόνατά σας δεν δέχονται συνεχή πίεση.  Είναι καλό να θυμάται κανείς ότι αν δεν ασκείτε συνεχώς πίεση στα γόνατά σας, θα μπορέσετε να αποφύγετε τις χειρουργικές επεμβάσεις και να διατηρήσετε την ανεξαρτησία σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη ανεξαρτησίας μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα από την κατάθλιψη έως την αύξηση του σωματικού βάρους και τη διακοπή του ύπνου.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πόσο σημαντικό είναι να παραμένουμε δραστήριοι στη ζωή μας. Ωστόσο, ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η μεταφορά πραγμάτων από όροφο σε όροφο, μπορεί να σας βλάπτουν περισσότερο από ό, τι σας ωφελούν, επιδεινώνοντας τα προβλήματα άρθρωσης των γονάτων σας ή εκφυλίζοντας τους χόνδρους.

Επομένως, όσα δραστήρια άτομα δυσκολεύονται να ανεβούν τις σκάλες του σπιτιού τους χρειάζονται οπωσδήποτε έναν ανελκυστήρα σκάλας ως συμπληρωματική και προληπτική επιλογή.

Αυτό δεν το λένε μόνο οι έμπειροι εργαζόμενοί μας. Σε μια πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε η Stannah σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καθώς και στις Ηνωμένες Πολιτείες,  αποκαλύφθηκε ότι τα προβλήματα κινητικότητας οφείλονται κυρίως στην αρθραλγία.

 • Το 50% των χρηστών ανελκυστήρων σκάλας παρουσιάζει προβλήματα στις αρθρώσεις των γονάτων τους,
 • Το 61% των δυνητικών χρηστών παρουσιάζει προβλήματα στις άρθρωσης των γονάτων τους.

Μάλιστα, το 50% των χρηστών ανελκυστήρων σκάλας παρουσιάζει προβλήματα στις αρθρώσεις τους και το 61% των δυνητικών χρηστών έχει επίσης αναφέρει ότι πάσχει από προβλήματα στα γόνατα / αρθρώσεις.

Αυτό αποδεικνύει ότι τα προβλήματα στα γόνατα είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα ενώ μπορούν να προκαλέσουν σωματικές αναπηρίες που καθιστούν το ανέβασμα της σκάλας δύσκολη ή ακόμη και επικίνδυνη δραστηριότητα.

Εάν το δει κανείς από άλλη οπτική γωνία, τα προβλήματα με τις αρθρώσεις των γονάτων αντιπροσωπεύουν το 50% όλων των κινητικών προβλημάτων:

 • Σκελετικό πρόβλημα (αρθρώσεις γόνατος – 50%),
 • Κόπωση (32%),
 • Ισορροπία / σταθερότητα (30%),
 • Αναπνευστικό πρόβλημα (23%),
 • Καρδιαγγειακό πρόβλημα (21%),
 • Νευρολογικό πρόβλημα (14%),
 • Οπτικό πρόβλημα (12%).

Αν και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας μπορούν να καταστήσουν τον οποιοδήποτε ανήμπορο, οι γονείς σας μπορεί εκφράσουν την επιθυμία τους να γεράσουν στο σπίτι τους, δημιουργώντας σας ανησυχίες για το πώς θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις σκάλες τους χωρίς βοήθεια.

Η πρόληψη είναι μέριμνα

Η πρόληψη είναι καλύτερη και από θεραπεία. Ειδικά όταν μια πάθηση δεν θεραπεύεται, όπως είναι οι περιπτώσεις της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της οστεοαρθρίτιδας

«Μια ουγγιά πρόληψης αξίζει όσο μια λίβρα θεραπείας»
Μπέντζαμιν Φράνκλιν

Περισσότεροι από τους μισούς δυνητικούς χρήστες θεωρούν τους ανελκυστήρες σκάλας μια μηχανική λύση που προσφέρει πραγματικό όφελος στην καθημερινή ζωή. Για το λόγο αυτό, προσπαθούμε να τονίσουμε τη σημασία της πρόληψης και να παρέχουμε στους πελάτες μας χρήσιμες πληροφορίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Οι ανελκυστήρες σκάλας δεν θεωρούνται μόνο άριστο προληπτικό μέτρο αλλά και λύση.

Η Stannah ενδιαφέρεται πραγματικά για τους πελάτες της και κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όταν χρησιμοποιούν τις σκάλες. Χάρη στην ικανότητά μας να συμπάσχουμε με τους πελάτες μας,  μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες τους. Και αυτό είναι απαραίτητο για να συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε τα καλύτερα δυνατά προϊόντα για τους πελάτες μας. Αν και οι τεχνικές πτυχές είναι εξίσου σημαντικές, διαβάζουμε αρκετά άρθρα πάνω στα γηρατειά και επιμορφωνόμαστε συνεχώς για να μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους πελάτες μας.

Αισθανόμαστε τυχεροί που είμαστε μάρτυρες στις συγκλονιστικές ιστορίες των πελατών μας για τον αγώνα που δίνουν με τα γηρατειά και την αρθρίτιδα. Πρόκειται για ένα συναισθηματικό ταξίδι. Ο αγώνας κατά του πόνου, των περιορισμών, της δυσφορίας και της εξάρτησης επηρεάζει την ψυχολογία των ηλικιωμένων ανθρώπων μας.

Εάν έχετε λοιπόν κάποιον αγαπημένο σας φίλο, συνάδελφο ή μέλος της οικογενείας σας που πάσχει από πόνους στα γόνατα, ίσως να μπορείτε να φανταστείτε τα πραγματικά εμπόδια που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε επίσης πόσο άγχος τους δημιουργεί το γεγονός ότι θα πρέπει να αποδεχτούν τους σωματικούς περιορισμούς τους. Εκτός από πόνο, η αδυναμία να μετακινούνται ελεύθερα στο σπίτι τους μπορεί να τους δημιουργήσει μια αίσθηση απελπισίας και απώλειας ελέγχου που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κατάθλιψη. Είναι δύσκολο για τα αγαπημένα μας άτομα να κατανοήσουν ότι μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να εκτελέσουν ορισμένα καθήκοντα. Δεν είναι ασυνήθιστο να θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν τις συνηθισμένες δραστηριότητές τους, ακόμα και αν αδυνατούν να τις κάνουν.

Θέλετε λοιπόν να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να γνωρίζετε ότι ο συγγενής σας είναι ασφαλής και μπορεί να μετακινείται ελεύθερα και ανεξάρτητα σε όλο το σπίτι.

Παρόλο που το πρόβλημα με τους πόνους στα γόνατα δεν έχει συγκεκριμένη λύση, ο ανελκυστήρας σκάλας μπορεί να προλάβει περαιτέρω τραυματισμούς στις αρθρώσεις των γονάτων.

Ελπίζουμε ότι το άρθρο αυτό εμπλούτισε τις γνώσεις σας πάνω στο θέμα των αρθρώσεων του γόνατος. Οι αποτελεσματικές θεραπείες και οι σαφείς λύσεις είναι βέβαια προτιμώμενες, καλό όμως θα ήταν να ξεκινήσουμε τον αγώνα μας για την πρόληψη με κατανόηση και ενσυναίσθηση.

Η πρόληψη είναι μέριμνα!