3 Τύποι ανελκυστήρων σκάλας & πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο για εσάς

Συντάχθηκε από τον Stannah

Η επισήμανση των διαφορών μεταξύ των διαφορετικών τύπων ανελκυστήρων σκάλας, δεν είναι πάντα εύκολη, αφού όλοι υποτίθεται ότι κάνουν το ίδιο πράγμα, δηλαδή να σας μεταφέρουν με ασφάλεια πάνω και κάτω από τις σκάλες.

Αλλά αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτών των ανελκυστήρων σκάλας, τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους και τις σκάλες για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί, σίγουρα μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε πιο γρήγορα.

Για να σας κάνουμε τη ζωή πιο εύκολη, εξετάσαμε πιο προσεκτικά ορισμένα από τα πράγματα που μας επιτρέπουν να ξεχωρίζουμε τους διαφορετικούς τύπους ανελκυστήρων σκάλας, όπως τη ράγα τους, τα κύρια χαρακτηριστικά τους και τον τρόπο εγκατάστασης ενός ανελκυστήρα σκάλας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

1. Διαφορετικοί τύποι ανελκυστήρων σκάλας

 1. Διαφορετικοί τύποι ανελκυστήρων σκάλας

Υπάρχουν τρεις τύποι ανελκυστήρων σκάλας – ευθείες, κυκλικές και εξωτερικές. Και ορίζονται με αυτόν τον τρόπο ακριβώς λόγω της σιδηροτροχιάς στην οποία κινούνται, η οποία είναι είτε ευθεία, είτε κυκλική είτε σχεδιασμένη για εξωτερικές σκάλες.

1.1 Ανελκυστήρες για ευθείες σκάλες

Οι ανελκυστήρες για ευθείες σκάλες είναι ίσως ο τύπος του ανελκυστήρα σκάλας που βλέπετε πιο συχνά. Διαθέτουν απλό σχεδιασμό και είναι κατασκευασμένοι για σκάλες ευθύγραμμης διαδρομής.

Μπορούν να τοποθετηθούν σε σκάλες ύψους έως και 12 μέτρων, αν και οι περισσότερες σκάλες είναι συνήθως μικρότερες από 12 μέτρα.

Μπορείτε πάντα να κόψετε τη ράγα στο ακριβές μήκος της σκάλας σας, αν χρειαστεί. Συνήθως, οι ράγες μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν και να εγκατασταθούν σε σκάλες διαφορετικές από αυτές για τις οποίες σχεδιάστηκαν αρχικά, αλλά αυτό πρέπει να γίνει μόνο από επαγγελματία εγκαταστάτη.

1.2 Ανελκυστήρες για κυκλικές σκάλες

Σε αντίθεση με τους ευθύγραμμους, οι ανελκυστήρες σκάλας για  περιστροφικές σκάλες, έχουν σχεδιαστεί για σκάλες με στροφές και με πολύπλοκη κατασκευή.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, οι κατά παραγγελία ανελκυστήρες για κυκλικές σκάλες, σχεδιάζονται αποκλειστικά για μια συγκεκριμένη σκάλα, διαθέτουν ακριβείς μετρήσεις για τις στροφές και για τα πλατύσκαλα. Επειδή είναι κατασκευασμένοι στα μέτρα της δικής σας σκάλας, είναι συνήθως πιο ακριβοί και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να κατασκευαστούν.

1.3 Ανελκυστήρες σκάλας εξωτερικού χώρου

Αυτός ο τύπος ανελκυστήρα σκάλας έχει σχεδιαστεί ειδικά για εξωτερικές σκάλες, ώστε να έχετε πρόσβαση σε αυλές, κήπους και εισόδους κατοικιών.

Οι ανθεκτικές μεταλλικές ράγες και τα στιβαρά πλαστικά καθίσματα μπορούν να αντέξουν τη συνεχή έκθεση στη ζέστη και το κρύο ή τις βροχερές συνθήκες. Διαθέτουν επίσης προστατευτικό κάλυμμα και σύστημα κλειδώματος κλειδιού για πρόσθετη ασφάλεια.

2. Τύποι καθισμάτων

2. Τύποι καθισμάτων

Μπορείτε επίσης να δείτε διαφορετικούς ανελκυστήρες σκάλας, κοιτάζοντας τα καθίσματα τους. Επιλέξτε τον σωστό τύπο ανελκυστήρα σκάλας με βάση το κάθισμα και απολαύστε την άνεση και την ασφάλεια με τον πρωτοποριακό μηχανισμό αναδίπλωσής του.

Ακολουθούν ορισμένοι συνήθεις τύποι καθισμάτων:

 • Περιστρεφόμενα καθίσματα: επιτρέπουν στους χρήστες να βγαίνουν από το ανελκυστήρα σκάλας με τα πόδια τους τοποθετημένα σε επίπεδη επιφάνεια (πλατύσκαλα), αντί για τις σκάλες. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν χειροκίνητο ή ηλεκτρικό περιστρεφόμενο μηχανισμό.
 • Προσαρμόσιμοι βραχίονες και υποπόδια: οι ανελκυστήρες σκάλας διαθέτουν βραχίονες και υποπόδια για πρόσθετη ασφάλεια και άνεση. Ορισμένες μάρκες μπορεί να προσφέρουν ηλεκτρικά υποπόδια, ώστε να είναι ευκολότερο να διπλώνετε τον ανελκυστήρας σκάλας, όταν είναι σταθμευμένος.
 • Πτυσσόμενο κάθισμα: τα καθίσματα ανύψωσης σκάλας μπορούν συνήθως να αναδιπλωθούν, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Το γεγονός ότι μπορούν να αναδιπλωθούν τόσο εύκολα, σημαίνει ότι καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, εξασφαλίζοντας περισσότερο ελεύθερο χώρο για τους υπόλοιπους χρήστες στις σκάλες.

3. Τύποι ράγας

3. Τύποι ράγας

Η ράγα είναι ο μηχανισμός όπου η καρέκλα κινείται όταν ανεβαίνει και κατεβαίνει τις σκάλες. Έτσι, η επιλογή της σωστής ράγας και το πώς θα ταιριάζει στις σκάλες σας, είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν ψάχνετε για ανελκυστήρα σκάλας.

Υπάρχουν τρεις τύποι ράγας: ευθείες, περιστροφικές και εξωτερικές. Όπως είπαμε και πριν, ο τύπος της ράγας θα εξαρτηθεί από το σχήμα της σκάλας σας:

 • για μια ευθεία σκάλα, θα επιλέγαμε μια ευθεία ράγα.
 • για καμπύλες σκάλες, μια περιστροφική ράγα.
 • και για τις εξωτερικές σκάλες, μια ευθεία ράγα εξωτερικού χώρου.

3.1 Ευθεία ράγα

Μια ευθεία ράγα είναι ο πιο βασικός τύπος σιδηροτροχιάς που μπορείτε να βρείτε και συνήθως κόβεται στο συγκεκριμένο μήκος της σκάλας σας. Τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται επηρεάζουν επίσης την αντοχή τους, επομένως είναι συνήθως κατασκευασμένα από ανθεκτικό στις γρατσουνιές, ανοδιωμένο αλουμίνιο.

Όταν τοποθετείτε μια ευθεία ράγα, πρέπει να λάβετε υπόψη το ύψος από το ταβάνι και το πλάτος των σκαλοπατιών, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 72 cm πλάτος.

Εφόσον οι σκάλες σας έχουν αρκετό πλάτος και ύψος από το ταβάνι, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με την εγκατάσταση ενός ευθύγραμμου ανελκυστήρα σκάλας.

3.2 Ανελκυστήρας σκάλας με ανασυρόμενη ράγα ή μηχανοκίνητη δυνατότητα αναδίπλωσης

Ένας ανελκυστήρας σκάλας με ανασυρόμενη σιδηροτροχιά, γνωστός και ως αρθρωτός οδηγός, είναι η τέλεια λύση για ευθείες σκάλες που έχουν εμπόδια κατά την στάθμευση στο κάτω μέρος.

Η ράγα διπλώνει για να ελευθερωθεί χώρος στο κάτω μέρος της σκάλας. Έτσι, όταν σηκωθείτε από την καρέκλα, μπορείτε να στείλετε από απόσταση τον ανελκυστήρα σκάλας στον επάνω όροφο και η ανασυρόμενη ράγα θα διπλωθεί και θα φύγει από τη μέση.

3.3 Καμπύλη ράγα

Οι καμπύλες ράγες είναι οι πιο ακριβές αλλά είναι και αρκετά δημοφιλείς. Εάν θέλετε να εγκαταστήσετε έναν ανελκυστήρα σκάλας σε μια σκάλα με καμπύλες ή ενδιάμεσες στάσεις, σίγουρα θα χρειαστείτε μια καμπύλη ράγα.

Ο σχεδιασμός των καμπυλωτών σιδηροτροχιών είναι συνήθως πιο περίπλοκος, επειδή είναι κατασκευασμένος με εξατομικευμένα μέτρα, την κλίση, όλες τις στροφές και τα πλατύσκαλα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό ένας ειδικός μηχανολόγος, να κάνει μια διεξοδική έρευνα και μελέτη της σκάλας σας, ώστε να μπορεί να κάνει ακριβείς μετρήσεις των σκαλοπατιών σας και να παραγγείλει μια ασφαλή, αξιόπιστη καμπύλη ράγα για τον δικό σας ανελκυστήρα σκάλας.

Προσαρμοσμένες και αρθρωτές ράγες

Υπάρχουν επίσης μερικές διαφορές όταν πρόκειται για καμπύλες ράγες. Συνήθως μπορείτε να βρείτε δύο τύπους καμπυλωτών σιδηροτροχιών, τις κατά παραγγελία και τις αρθρωτές ράγες.

Οι εξατομικευμένες ράγες, γνωστές και ως ράγες κατά παραγγελία, είναι κατασκευασμένες στα μέτρα της δικής σας σκάλας και προσφέρουν πιο ομαλή οδήγηση λόγω της στιβαρής εφαρμογής τους. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αυτής της ράγας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία που θα επιλέξετε, αλλά το πιο συνηθισμένο που θα βρείτε είναι το σχέδιο με δύο σωλήνες.

Οι αρθρωτές ράγες κατασκευάζονται συνήθως από έναν μόνο σωλήνα και τοποθετούνται πιο γρήγορα. Όμως η μετακίνηση πάνω και κάτω από τις σκάλες, μπορεί να μην είναι πάντα τόσο ομαλή όσο μια προσαρμοσμένη ράγα, αλλά εξακολουθεί να είναι μια επιλογή που αξίζει να εξεταστεί. Ωστόσο είναι η πολυπλοκότητα του σχήματος των σκαλοπατιών σας, που θα καθορίσει τον τύπο σιδηροτροχιάς που μπορεί να χρειαστείτε – εάν η σκάλα σας έχει πολλές στροφές και κλειστές στροφές, θα πρέπει να σταθμίσετε το κόστος-όφελος μιας προσαρμοσμένης ράγας.

4. Άλλοι τύποι ανελκυστήρων σκάλας: ανελκυστήρες σκάλας πλατφόρμας

Εκτός από τους τρεις τύπους ανελκυστήρων σκάλας που αναφέραμε προηγουμένως, υπάρχουν και άλλες λύσεις κινητικότητας παρόμοιες με τους ανελκυστήρες σκάλας.

Για παράδειγμα, ένας ανελκυστήρας σκάλας με πλατφόρμα, γνωστός και ως ανελκυστήρας αναπηρικών αμαξιδίων, συνδυάζει τα κορυφαία χαρακτηριστικά των ανελκυστήρων σκάλας και των ανελκυστήρων πλατφόρμας για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

Ένας ανελκυστήρας σκάλας με πλατφόρμα ή πλατφόρμα αναπηρικών αμαξιδίων, έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους χρήστες σε αναπηρικά καρέκλες να μετακινούνται μεταξύ των ορόφων. Ένας ανελκυστήρας σκάλας με την πλατφόρμα μπορεί να έχει διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, για να καλύψει όλα τα διαφορετικά σχέδια και σχήματα κάθε  σκάλας.

5. Άλλα χαρακτηριστικά ανελκυστήρα σκάλας

5. Άλλα χαρακτηριστικά ανελκυστήρα σκάλας

Οι ανελκυστήρες σκάλας έχουν πολλά χαρακτηριστικά, σχεδιασμένα για να προσφέρουν πρόσθετη άνεση και ασφάλεια στους χρήστες τους. Ορισμένα χαρακτηριστικά είναι κοινά στα περισσότερα μοντέλα ανελκυστήρων σκάλας, άλλα όμως είναι εντελώς διαφορετικά.               Άς ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από αυτά.

5.1 Χαρακτηριστικά ασφαλείας

Οι ανελκυστήρες σκάλας διαθέτουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, ανάλογα με το σχεδιασμό τους.

 • Ζώνες ασφαλείας – παρέχουν στους χρήστες ασφάλεια και αποτρέπουν τυχόν ατυχήματα. Είναι πολύ εύχρηστες, ακόμα και σε άτομα με αρθρίτιδα.
 • Ζώνες – είναι ειδικές ζώνες ασφαλείας για όρθιους ανελκυστήρες σκάλας. Προσφέρουν μέγιστη ασφάλεια στους χρήστες.
 • Ανίχνευση εμποδίων – ορισμένες συσκευές διαθέτουν ηλεκτρονικούς αισθητήρες που ανιχνεύουν αντικείμενα που εμποδίζουν τις σκάλες. Προκαλούν τη διακοπή της κίνησης του ανελκυστήρα σκάλας, όταν εντοπίζεται εμπόδιο για την αποφυγή τραυματισμών και ζημιών.
 • Κλειδαριά – προστατεύστε τη συσκευή σας, από μη εξουσιοδοτημένη χρήση, από παιδιά και ενήλικες που χρειάζονται επίβλεψη.

5.2 Χωρητικότητα βάρους

 • Η χωρητικότητα βάρους είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη, όταν ψάχνετε για ανελκυστήρα σκάλας, είτε για ιδιωτική είτε για δημόσια χρήση, ώστε να γνωρίζετε ότι μπορεί να καλύψει με ασφάλεια όλες τις φυσικές ανάγκες των χρηστών.
 • Η τυπική χωρητικότητα βάρους ενός ανελκυστήρα σκάλας είναι περίπου 130 κιλά, αν και άλλα μοντέλα μπορούν να υποστηρίξουν έως και 200 κιλά.

5.3 Χειριστήρια

 • Οι ανελκυστήρες σκάλας πρέπει να διαθέτουν εύχρηστα χειριστήρια, ώστε να είναι εύκολα στη χρήση, ακόμα και για άτομα με περιορισμένη επιδεξιότητα.
 • Τα χειριστήρια συνήθως τοποθετούνται στους βραχίονες του ανελκυστήρα σκάλας, ώστε να μπορείτε απλά να πιέσετε το χειριστήριο και ο ανελκυστήρας σκάλας θα κινηθεί προς την κατεύθυνση που θέλετε να πάει.
 • Τα τηλεχειριστήρια ή τα χειριστήρια που είναι τοποθετημένα στον τοίχο, είναι επίσης πολύ βολικά για να καλέσετε τον ανελκυστήρα σκάλας, όταν είναι σταθμευμένος σε διαφορετικό όροφο.

5.4 Φόρτιση και τροφοδοσία

 • Οι περισσότεροι ανελκυστήρες σκάλας τροφοδοτούνται από μια μπαταρία, που φορτίζεται αυτόματα από μια πρίζα κοντά στις σκάλες.
 • Έτσι, εάν υπάρξει διακοπή ρεύματος, οι μπαταρίες μπαίνουν σε λειτουργία και ο ανελκυστήρας σκάλας θα συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να σταθμεύετε την καρέκλα κοντά στο σημείο φόρτισής της, ώστε οι μπαταρίες να είναι πάντα φορτισμένες.

6. Τιμολόγηση

6. Τιμολόγηση

Το κόστος ενός ανελκυστήρα σκάλας ποικίλλει ανάλογα με το μοντέλο του ανελκυστήρα σκάλας, τον τύπο της ράγας, τα πρόσθετα χαρακτηριστικά και την εταιρεία που θα επιλέξετε.

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι περιστροφικές σκάλες είναι συνήθως πιο ακριβές από τις ευθείες. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την τιμολόγηση περιλαμβάνουν:

 • Πόσο μήκος χρειάζεται να είναι η ράγα;
 • Εάν οι σκάλες σας είναι σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς χώρους.
 • Πόσα σκαλοπάτια υπάρχουν στη σκάλα;
 • Εάν κατά την κίνηση του ανελκυστήρα σκάλας, μεσολαβούν πόρτες.

6.1 Μεταχειρισμένοι & ανακαινισμένοι ανελκυστήρες σκάλας

Οι μεταχειρισμένοι ή και ανακαινισμένοι ανελκυστήρες σκάλας, είναι συνήθως φθηνότερη επιλογή. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε έναν μεταχειρισμένο ανελκυστήρα σκάλας, ώστε να γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι θα ταιριάζει στις σκάλες σας και στις ανάγκες κινητικότητάς σας.

Εάν ενδιαφέρεστε για μια τέτοια αγορά, να θυμάστε ότι ένας μεταχειρισμένος ανελκυστήρας σκάλας, δεν θα ταιριάζει ποτέ τόσο καλά όσο αυτός που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη σκάλα σας. Επομένως, κατά την εγκατάσταση ενός μεταχειρισμένου ανελκυστήρα σκάλας, βεβαιωθείτε πάντα ότι γίνεται από επαγγελματία εγκαταστάτη.

Οι εταιρείες που πωλούν μεταχειρισμένους ή ανακαινισμένους ανελκυστήρες σκάλας συνήθως προσφέρουν υπηρεσίες εγκατάστασης, επομένως εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε μεταχειρισμένο ανελκυστήρα σκάλας, είναι καλύτερο να αγοράσετε από μια εταιρεία που παρέχει επίσης υπηρεσίες εγκατάστασης.

7. Πώς να επιλέξετε το σωστό ανελκυστήρα σκάλας

7. Πώς να επιλέξετε το σωστό ανελκυστήρα σκάλας

Η επιλογή του σωστού μοντέλου ανελκυστήρα σκάλας, με τις κατάλληλες ράγες και τα πρόσθετα χαρακτηριστικά, που ταιριάζουν απόλυτα στις δικές σας ανάγκες, μπορεί να είναι μια αρκετά περίπλοκη υπόθεση.

Επομένως, φροντίστε να παραμένετε καλά ενημερωμένοι και να γνωρίζετε όλες τις επιλογές σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό, είναι να μιλήσετε με έναν ειδικό σύμβουλο-μηχανικό, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει για τον καλύτερο ανελκυστήρα σκάλας για τον δικό σας χώρο.

Στη Stannah, σας προσφέρουμε μια δωρεάν μελέτη σκάλας και σας βοηθάμε να βρείτε έναν ανελκυστήρα σκάλας που θα ταιριάζει άψογα στις ανάγκες κινητικότητάς σας και στις προδιαγραφές & απαιτήσεις της δικής σας σκάλας.