10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τις μπαταρίες ανελκυστήρων σκάλας

Συντάχθηκε από τον Stannah

Πώς λειτουργεί ένας ανελκυστήρας σκάλας? Λειτουργεί με μπαταρίες? Πόσο διαρκούν οι μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας και τι περιλαμβάνει η αντικατάσταση μίας μπαταρίας? 

Αυτές είναι πολύ σημαντικές ερωτήσεις για όποιον διαθέτει ανελκυστήρα σκάλας και τις απαντάμε όλες στο νέο μας άρθρο, σχετικά με τις μπαταρίες ενός ανελκυστήρα σκάλας. 

 1. Πώς λειτουργεί ένας ανελκυστήρας σκάλας;

Ένας ανελκυστήρας σκάλας, είτε είναι ευθύγραμμος, είτε είναι περιστροφικός, είναι μια συσκευή κινητικότητας που βοηθά τους ανθρώπους, να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν τις σκάλες με ασφάλεια και άνεση. 

Παραδοσιακά, οι ανελκυστήρες σκάλας χρησιμοποιούν μπαταρίες και ένα σύστημα κίνησης με γρανάζι. Για να λειτουργήσει σωστά αυτός ο μηχανισμός, όταν πατάτε το χειριστήριο του ανελκυστήρα σκάλας για να μεταβείτε στο πάτωμα που θέλετε, ο κινητήρας του ανελκυστήρα σκάλας, μετακινείται πάνω στο γρανάζι που είναι τοποθετημένο στον οδηγό της ράγας.  

Εάν θέλετε να επιστρέψετε στο πάτωμα όπου ήσασταν, πρέπει απλώς να πατήσετε το χειριστήριο και ο κινητήρας θα κυλίσει ξανά στο γρανάζι, αντιστρέφοντας την κατεύθυνσή του, έτσι ώστε ο ανελκυστήρας σκάλας να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. 

 2. Οι ανελκυστήρες σκάλας έχουν μπαταρίες?

Ναι έχουν. Όταν μετακινήστε πάνω και κάτω από τις σκάλες, οι ανελκυστήρες σκάλας Stannah βασίζονται πάντα σε μπαταρίες, οι οποίες καταναλώνουν πολύ λίγη ισχύ και σας επιτρέπουν να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα σκάλας ακόμα και αν υπάρχει διακοπή ρεύματος. 

Όταν είναι πλήρως φορτισμένες, οι μπαταρίες Stannah stairlift μπορούν να πραγματοποιήσουν από 15 έως 20 διαδρομές, ανάλογα με το μήκος των σκαλοπατιών. 

Είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ανελκυστήρας σκάλας πρέπει να συνδέεται πάντα με μια πηγή ρεύματος, όπως μια τυπική πρίζα. Έτσι διασφαλίζεται ότι λειτουργεί σωστά και ότι οι μπαταρίες που είναι ενσωματωμένες στον ανελκυστήρα σκάλας, είναι πλήρως φορτισμένες. 

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ακόμα κι αν υπάρχει διακοπή ρεύματος, δεν θα σταματήσετε ποτέ στη μέση της σκάλας ή σε έναν από τους ορόφους του σπιτιού. 

Τι τύπο μπαταριών χρησιμοποιεί ένας ανελκυστήρας σκάλας Stannah? 

Οι ανελκυστήρες σκάλας Stannah διαθέτουν δύο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες 12V 7 Ah συνδεδεμένες σε σειρά για να τροφοδοτούν έναν κινητήρα 24V DC. Αυτός ο κινητήρας έχει αρκετή ισχύ για να διασφαλίσει, ότι ο ανελκυστήρας σκάλας μπορεί να μετακινείται έως και 12 μέτρα ή και περισσότερο. 

Οι μπαταρίες της Stairlift Stannah είναι VRLA (Valve Regulated Lead Acid). Επειδή έχουν σχεδιαστεί για να κρατούν τον ηλεκτρολύτη δεσμευμένο, προστατεύονται από διαρροή ακόμη και αν τρυπηθεί η μπαταρία. 

Αυτές οι μπαταρίες θεωρούνται από τις ασφαλέστερες στην αγορά σήμερα, επομένως είναι αρκετά δημοφιλείς και χρησιμοποιούνται συχνά από διαφορετικούς κατασκευαστές. 

3. Πού βρίσκονται οι μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας?

Οι μπαταρίες στους ανελκυστήρες σκάλας Stannah αποθηκεύονται σε έναν ειδικό χώρο μέσα στον ίδιο τον ανελκυστήρα σκάλας. Αυτός ο χώρος έχει επιλεγεί για να διασφαλιστεί η ασφάλεια οποιουδήποτε χρησιμοποιεί τον ανελκυστήρα σκάλας. 

Επίσης, για λόγους ασφαλείας αυτός ο χώρος είναι κλειστός και ασφαλισμένος, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει κατά τη διάρκεια της κίνησης. 

4. Πώς μπορώ να φορτίσω τις μπαταρίες του ανελκυστήρα μου?

Οι μπαταρίες για τους ανελκυστήρες σκάλας Stannah, μπορούν να φορτιστούν αυτόματα σε διαφορετικά σημεία: 

  • Όταν ο ανελκυστήρας σκάλας είναι σταθμευμένος σωστά στο σημείο φόρτισης, είτε στο πάνω είτε στο κάτω μέρος της σκάλας
  • Ή όταν κινείστε κατά μήκος της ράγας, όπως στην περίπτωση των ευθύγραμμων ανελκυστήρων σκάλας Stannah.

Απλώς πρέπει να διασφαλίσετε τη ροή ρεύματος, από την πρίζα στην οποία είναι συνδεδεμένος ο ανελκυστήρας σκάλας, που συνήθως βρίσκεται δίπλα στις σκάλες. 

Θα λειτουργήσει ο ανελκυστήρας σκάλας μου, εάν υπάρξει διακοπή ρεύματος? 

Ναί. Όλα τα διαφορετικά μοντέλα ανελκυστήρων σκάλας Stannah,  λειτουργούν ακόμη και σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. 

Όπως είπαμε και παραπάνω, εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή ρεύματος και οι μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας είναι πλήρως φορτισμένες, μπορείτε να πραγματοποιήσετε από 15 έως 20 διαδρομές. 

Ο αριθμός των μετακινήσεων που μπορείτε να κάνετε, όσο δεν επανέρχεται η ισχύς σας, θα εξαρτηθεί από το μήκος των σκαλοπατιών, δηλαδή την απόσταση που διανύει ο ανελκυστήρας σκάλας μεταξύ του ενός ορόφου και του επόμενου. 

Εάν πιστεύετε ότι η διακοπή ρεύματος μπορεί να συνεχιστεί για λίγο περισσότερο, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τον ανελκυστήρα σκάλας σας, για εξοικονόμηση ενέργειας της μπαταρίας θέτοντας το διακόπτη απομόνωσης στη θέση “OFF“. Σε αυτήν την περίπτωση, ενεργοποιήστε τον ανελκυστήρα μόνο όταν χρειάζεται πραγματικά να μετακινηθείτε σε άλλο όροφο. 

Ωστόσο, εάν διατηρήσετε τον ανελκυστήρα σκάλας απενεργοποιημένο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες του και τελικά, ο ανελκυστήρας σκάλας θα σταματήσει να λειτουργεί. 

 5. Πώς μπορώ να αυξήσω τη διάρκεια ζωής των μπαταριών του ανελκυστήρα σκάλας?

Όταν δεν χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα σκάλας, βεβαιωθείτε ότι είναι σταθμευμένος στο σημείο φόρτισης με το διακόπτη γυρισμένο στη θέση «ON». 

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε τον ανελκυστήρα σκάλας τακτικά για να διατηρείτε τις μπαταρίες ενεργές και σε καλή κατάσταση λειτουργίας. 

Εάν πρέπει να λείψετε από το σπίτι για αρκετές ημέρες ή και μήνες, αξίζει να ζητήσετε από κάποιον που εμπιστεύεστε απόλυτα να περνάει από το σπίτι σας και να χρησιμοποιεί τον ανελκυστήρα σκάλας κάθε τόσο. 

Η επίσκεψη συντήρησης είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος, για να διασφαλίσετε ότι ο ανελκυστήρας σκάλας συνεχίζει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση των μπαταριών και αν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να διαρκέσουν περισσότερο. 

Πρέπει να απενεργοποιήσω τον ανελκυστήρα μου, για να εξοικονομήσω την μπαταρία?  

Όχι. Εάν ο ανελκυστήρας σκάλας είναι απενεργοποιημένος για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μπαταρίες δεν θα φορτιστούν και μπορεί ακόμη και να αποφορτιστούν πλήρως. 

Σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να μην απενεργοποιήσετε τον ανελκυστήρα σκάλας, εκτός εάν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη. Όταν μιλάμε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εννοούμε: 

  • Κατά τη διάρκεια παρατεταμένων διακοπών ρεύματος, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα σκάλας πολλές φορές πριν επιστρέψει η τροφοδοσία και οι μπαταρίες μπορούν να επαναφορτιστούν σωστά.
  • Εάν ο ανελκυστήρας σκάλας βρίσκεται εκτός του σημείου φόρτισής του και δυσλειτουργεί, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τον ανελκυστήρα σκάλας.

6. Πόσο διαρκούν οι μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας?

Υπό κανονικές συνθήκες, οι μπαταρίες της Stannah stairlift διαρκούν γενικά περίπου 3 έως 5 χρόνια, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης του μηχανήματος και εάν ο ανελκυστήρας σκάλας συχνά παραμένει εκτός σημείου φόρτισης. 

Δεν μπορούμε να το τονίσουμε περισσότερο αλλά εάν αφήνετε συχνά τον ανελκυστήρα σκάλας σταθμευμένο έξω από το σημείο φόρτισής του, οι μπαταρίες δεν θα διαρκέσουν πολύ και μπορεί ακόμη και να καταστραφούν. Μην αφήνετε λοιπόν ποτέ τον ανελκυστήρα σκάλας σας, πολύ μακριά από το σημείο φόρτισής του!

7. Πώς μπορώ να ξέρω αν είναι ώρα να αντικαταστήσω τις μπαταρίες στον ανελκυστήρα σκάλας μου?

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων συντήρησης, οι τεχνικοί της Stannah πραγματοποιούν δοκιμές στις μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας. Με αυτές τις δοκιμές, οι τεχνικοί μας θα γνωρίζουν για πόσο καιρό είναι ακόμα σε καλή κατάσταση οι μπαταρίες ή αν είναι ήρθε η κατάλληλη ώρα να τις αντικαταστήσουν. 

Ανεξάρτητα από την επίσκεψη των τεχνικών μας για τη συντήρηση, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορείτε να προσέξετε και τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι μπαταρίες πρέπει να αντικατασταθούν. Για παράδειγμα: 

  • Ο ανελκυστήρας σκάλας αρχίζει να κινείται πιο αργά από το συνηθισμένο.
  • Ο ανελκυστήρας σκάλας σταματά, ενώ ανεβαίνετε στον επάνω όροφο και ξεκινά ξανά μετά από λίγα δευτερόλεπτα.
  • Οι μπαταρίες δεν φορτίζονται, ακόμη και όταν ο ανελκυστήρας σκάλας είναι σταθμευμένος στο σημείο φόρτισης.

 8. Πώς μπορώ να ξέρω εάν οι μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας λειτουργούν σωστά?

Εάν ο ανελκυστήρας σκάλας σας λειτουργεί, όπως λειτουργούσε την ημέρα που εγκαταστάθηκε, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τίποτα. Αλλά αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την κατάσταση των μπαταριών του ανελκυστήρα σκάλας σας, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε μαζί μας. 

Ο τεχνικός μας θα πραγματοποιήσει διαγνωστικές μετρήσεις, όπως η χρήση μετρητή μπαταρίας για να ελέγξει, εάν οι μπαταρίες φορτίζονται κανονικά. 

Μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις για να διασφαλιστεί, ότι κανένα πρόσθετο πρόβλημα δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία του ανελκυστήρα σκάλας. 

Πώς μπορώ να δοκιμάσω τις μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας? 

Εάν δεν έχετε τεχνικές γνώσεις σχετικά με τις μπαταρίες ενός ανελκυστήρα σκάλας, είναι καλύτερο να μην κάνετε καμία δοκιμή μόνοι σας και να το αφήσετε σε έναν επαγγελματία τεχνικό. 

Ακόμη και χωρίς να το θέλετε, μπορεί να καταστρέψετε τις μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας ή άλλα βασικά εξαρτήματα του μηχανήματος. 

Εάν θέλετε να ελέγξετε την κατάσταση των μπαταριών του ανελκυστήρα σκάλας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα υποστήριξης της Stannah και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε. 

Γιατί ο ανελκυστήρας μου κινείται πιο αργά?  

Η ασυνήθιστη επιβράδυνση του ανελκυστήρα σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι οι μπαταρίες φτάνουν στο τέλος τους. 

Εάν ο ανελκυστήρας σκάλας σας δεν κινείται πλέον με την ίδια ταχύτητα, επικοινωνήστε μαζί μας και ζητήστε έναν τεχνικό να έρθει στο σπίτι σας και να ελέγξει εάν οι μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας σας χρειάζονται αντικατάσταση. 

9. Πώς μπορώ να αλλάξω τις μπαταρίες στο ανελκυστήρα σκάλας μου?

Πρέπει να προσλάβω επαγγελματία τεχνικό ή μπορώ να αλλάξω τις μπαταρίες μόνος μου? 

Η αντικατάσταση των μπαταριών του ανελκυστήρα σκάλας, μπορεί να μην φαίνεται πολύ περίπλοκη. Ωστόσο μπορεί να γίνει πραγματικός πονοκέφαλος, εάν δεν έχετε εκπαίδευση ή τεχνική εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτού του εξοπλισμού. 

Κατά την αντικατάσταση των μπαταριών ενός ανελκυστήρα σκάλας, ο τεχνικός πρέπει να αποσυναρμολογήσει ορισμένα μέρη του ανελκυστήρα σκάλας, να αφαιρέσει τις παλιές μπαταρίες και να εγκαταστήσει μια νέα μπαταρία. 

Ο τεχνικός πρέπει να γνωρίζει όλα τα εξαρτήματα του ανελκυστήρα σκάλας εσωτερικά και εξωτερικά. Και είναι εξίσου σημαντικό να τοποθετούν τις νέες μπαταρίες με τη σωστή τάση, έτσι ώστε η απρόσκοπτη λειτουργία του ανελκυστήρα σκάλας, να μην διακυβεύεται με κανέναν τρόπο. 

Ο τεχνικός πρέπει επίσης να γνωρίζει πώς να επανατοποθετεί όλα τα εξαρτήματα του ανελκυστήρα σκάλας, διασφαλίζοντας ότι ο εξοπλισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά με ασφάλεια. 

Πού αποθηκεύονται οι παλιές μπαταρίες ανελκυστήρα σκάλας? 

Όταν οι παλιές μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας αφαιρεθούν από τεχνικούς της Stannah, μεταφέρονται πίσω στην αποθήκη μας. 

Στη συνέχεια συλλέγονται από εταιρείες, που ειδικεύονται στην ανακύκλωση αυτών των προϊόντων. 

Μην πετάτε ποτέ τις μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας στον κάδο. Οι παλιές μπαταρίες πρέπει να αποχωρίζονται και δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύονται με τα ανακυκλώσιμα ξηρά υλικά. 

Οι μπαταρίες που δεν ανακυκλώνονται σωστά, μπορεί να μολύνουν τα άλλα απόβλητα και να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 

10. Πόσο κοστίζουν οι μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας?

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε την ακριβή τιμή των μπαταριών αντικατάστασης για τον ανελκυστήρα σκάλας σας, είναι να έρθετε σε επαφή με την ομάδα της Stannah. 

Οι μπαταρίες σας μπορεί να καλύπτονται από την αρχική εγγύηση του ανελκυστήρα σκάλας ή να περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα σέρβις που έχει επεκταθεί. 

Μπορεί η Stannah να με βοηθήσει να αντικαταστήσω τις μπαταρίες στο ανελκυστήρα σκάλας μου? 

Ναι, φυσικά μπορούμε! Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί μας είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν και να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, σχετικά με τη συντήρηση των μπαταριών Stannah Stairlift και άλλων εξαρτημάτων του ανελκυστήρα σκάλας. 

Μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μάθετε, εάν οι μπαταρίες του ανελκυστήρα σκάλας σας καλύπτονται από την εγγύηση της Stannah και υπό ποιες προϋποθέσεις. 

Η ομάδα τεχνικής υποστήριξης του διανομέα μας έχει πανελλαδική κάλυψη και είναι διαθέσιμη τηλεφωνικά. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική φόρμα υποστήριξης στο διαδίκτυο και ένας από τους συμβούλους εξυπηρέτησης των πελατών μας, θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο δυνατό. 

Σε τελική ανάλυση, ποιος θα σας βοηθήσει καλύτερα από τη Stannah, έναν κατασκευαστή ανελκυστήρων σκάλας με πάνω από 150 χρόνια εμπειρίας στην κινητικότητα? 

Στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να απολαύσετε την ελευθερία και την ανεξαρτησία, που μόνο ένας ανελκυστήρας σκάλας Stannah μπορεί να σας προσφέρει. Μη διστάσετε λοιπόν να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είμαστε εδώ για εσάς!